söndag 3 december 2023

inloggad som

Miljontillskott till Cognibotics robotmjukvara

|  , , ,
|  

Lundabaserade Cognibotics tar in två miljoner kronor för att fortsätta utveckla sin metod att styra industrirobotar. Ytterligare ett års kundtester ligger framför femmannabolaget, men tekniken kommer redan till jul att användas för att slå in paket på Mediamarkt.

Cognibotics metod används för att öka precisionen i industriella robotar. Robotens armar fixeras på fasta punkter och stresstestas med robotens egna motorer. Information hämtas in från robotens givare och beräkningar ger parametrar för mekaniken, som används i styrsystemet för att kompensera för glapp och andra avvikelser.

Hälften av bolagets senaste kapitaltillskott kommer från grundarna och LU Innovation System, resten är ett lån från Almi.

– Pengarna kommer att användas till patentkostnader och kundanpassningsarbete. Vi anpassar vår metod till de vanligaste robotfabrikaten, säger vd Klas Nilsson, som är docent i datavetenskap på LTH och har en bakgrund från ABB:s robotutveckling.

Bolagets metod har visat upp mycket goda testresultat under den pågående kommersialiseringen. Även svåra specialprojekt ingår i verksamheten, såsom att få den tvåarmade roboten YuMi från ABB att slå in julklappar i en reklamfilm från elektronikvaruhuset Mediamarkt.

Cognibotics finns på Ideon i Lund och knoppades av från RobotLab LTH i slutet av 2012.

Emily Binks

Lundabaserade Cognibotics tar in två miljoner kronor för att fortsätta utveckla sin metod att styra industrirobotar. Ytterligare ett års kundtester […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad