lördag 27 april 2024

inloggad som

Nytt Malmöbolag analyserar psykologin bakom mjukvaran

Nybildade Empear gör tekniska och psykologiska analyser av stora mjukvarusystem och har fått brittiska tv-kanalen Sky Sports som en av de första kunderna. Bakom bolaget står IT-konsulten Adam Tornhill och Martin Stenlund, tidigare vd på Diversify och Webstep.

Empear bygger på ett analysverktyg som Adam Tornhill har utvecklat och som bryter ner stora mängder kod i små delar, för att sedan identifiera de områden i koden som ofta orsakar problem. Analysen kan bland annat avläsa sociala värden som beteendet hos de enskilda utvecklarna.

adamtornhill– Storskalig mjukvaruutveckling är också en social aktivitet. Vi kan se om en utvecklare har slutat och det lett till en kunskapsbrist, samt var i systemets kod det påverkar. Så vitt jag vet är vi ensamma i världen om att kunna göra en sådan analys, säger Adam Tornhill till Rapidus.

Han har examen inom både systemvetenskap och psykologi, och har bland annat skrivit en bok om beröringspunkter mellan brottsplatspsykologi och programmering som Rapidus tidigare berättat om. Precis som Martin Stenlund har han har bakgrund på norska Websteps svenska gren, med ett 80-tal anställda i Malmö och Stockholm.

Empear har redan kunder i Sverige, England, Frankrike, Tyskland och Norge. Bland dem finns tv-kanalen Sky Sports i London, som har flera tusen anställda, och ett företag i Skåne med ett par hundra anställda.

Martin Stenlund räknar med att omsätta 15-20 miljoner kronor redan första året.

Martin Stenlund– Problemet är inte att hitta kunder, utan folk som kan göra jobbet. Vi måste växa och vill
anställa 4-6 seniora utvecklare omedelbart, säger han.

Företaget har precis flyttat in på World Trade Center i Malmö. Om ett par veckor släpper de sitt första systemverktyg riktat till mindre företag, som låter kunden göra egna analyser. Till årsskiftet kommer ett verktyg riktat till större bolag.

Olof Peterson

Nybildade Empear gör tekniska och psykologiska analyser av stora mjukvarusystem och har fått brittiska tv-kanalen Sky Sports som en av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.