onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Snabb tillväxt för Galenicas egna produkter

Galenicas pharmaavdelning har gjort en lyckad lansering i Norden av sin hudkräm Ovixan. Nu går man vidare mot övriga Europa och inom ett par år väntas de egna produkterna ge lika stora intäkter som den kontraktsutveckling Medeonbolaget utför åt andra aktörer.

Ovixan, Galenicas receptbelagda hudkräm för eksem och psoriasis, har under tre års tid rullats ut på de nordiska marknaderna och är nu en av de större produkterna inom sitt segment, uppger Ronnie Wallin, vd och medgrundare. 

Ronnie_wallin– Inom det topikala steriodsegmentet är vi den största produkten i Sverige, vi har fått bra gehör från specialistläkare och patienter och vi står på många rekommendationslistor. Produkten omsätter nu omkring 15 miljoner kronor på Nordennivå, säger han till Rapidus.

Sedan 1,5 år tillbaka pågår förberedelser för en fortsatt lansering i åtta europeiska länder. 

– Det är en lång process att få en produkt godkänd, men under första kvartalet nästa år ser det som vi kan börja med Tyskland, följt av Polen, Tjeckien, Slovakien, Italien, Holland, Österrike och Schweiz. På vissa marknader lanserar vi genom licensavtal, på vissa går vi in med egen identitet, säger Ronnie Wallin.  

Även utanför pågår långt gångna förhandlingar, i både östlig och västlig riktning, uppger Wallin. 

– Kontraktsutvecklingen är stabil och står fortfarande för 70 procent av våra intäkter, men inom 1–2 år är pharma lika stor. Produktsidan växer fortare och har en större tillväxtmöjlighet och nästa år registrerar vi ytterligare en kräm, samtidigt som utvecklingsarbetet med fyra andra kompletterande produkter fortgår.

Omsättningsmässigt väntas Galenica öka ordentligt i år, från 52 till närmare 70 miljoner kronor.

Galenica har cirka 45 anställda i Malmö och kommer den närmsta tiden inleda rekrytering av säljpersonal ute i Europa. Största ägare är grundarna Ronnie Wallin och Henri Hansson, med 40 procent var. 20 procent ägs av AB Axel Granlund, del i Volitosfären.

Jennie Lorentsson

Galenicas pharmaavdelning har gjort en lyckad lansering i Norden av sin hudkräm Ovixan. Nu går man vidare mot övriga Europa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.