tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Energikoncept från ESS ska driva Findus växthus

Sedan i somras har uppstartsbolaget Wa3rm i Lund ett samarbetsavtal med livsmedelskoncernen Findus. Bakom Wa3rm står tre medarbetare från ESS energidivision och Findus växthussatsning kommer baseras på forskningsanläggningens energikoncept. Under hösten startar trion en investeringsrunda.

Michael Wiegert, Thomas Parker och Fredrik Indebetou jobbade alla på energidivisionen på ESS, med att utveckla energikonceptet 3R – ett sätt att ta tillvara på spillvärme i form av låggradig värmeenergi.

– Många betalar dyrt för att kyla ner sin anläggning, men vi hävdar att det finns ett stort värde i spillvärmen, säger Michael Wiegert.

Det närmaste målet är att bygga ett klimatvänligt, storskaligt växthus vid Findus anläggningar i Bjuv. Findus står för värme, koldioxid och upplåter mark, initialt fem hektar. Wa3rm står för teknik och kompetens. Under 2016 ska de första grönsakerna gro.

Än så länge finansieras Wa3rm av grundarna, men investeringsdiskussioner förs med bolag både inom mat- och energisektorn och ett tillskott väntas bli klart under hösten.

Olof Petersson

Sedan i somras har uppstartsbolaget Wa3rm i Lund ett samarbetsavtal med livsmedelskoncernen Findus. Bakom Wa3rm står tre medarbetare från ESS […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.