fredag 17 maj 2024

inloggad som

Läkemedelsdoldis satsar på antidot mot ormgift

Ett nytt danskt läkemedelsbolag, Venomab med rötterna i forskningsinstitutionerna på Köpenhamns universitet och Danmarks tekniska universitet, satsar på en behandling av skador från ormbett. Efter flera års forskning och ett antal utmärkelser är de redo för första djurförsöken.

– Vi förväntar oss att kunna genomföra de första försöken på mus efter årsskiftet. Följande år kan vi gå vidare med kliniska studier på människor, säger kemiingenjören Andreas Hougaard Laustsen, som går i spetsen för bolaget tillsammans med tre kompanjoner, Mikael Engmark, Jens Kringelum och Alexandra Bak Jakobsen.

Venomabs affärsidé är att ersätta dagens motgift, som inte nödvändigtvis är en räddning eftersom det innehåller antikroppar som stammar från hästblod och därför kan orsaka allergier och värsta fall en dödlig utgång. Venomab använder istället mer ofarliga antikroppar från människoblod, eller från isolerade DNA-sekvenser.

Ekonomiskt klarar sig bolaget för närvarande på forskningsanslag, men det kommer att ändras när företaget går i produktion, då ska kapital resas.

Andreas Hougaard Laustsen är doktorand vid Köpenhamns universitet och bland annat en av grundarna av bioteknikföretaget Biosyntia ApS. Han har fått en rad utmärkelser som “Danmark coolaste ingenjör” och vinnare är av Danish Entrepreneurship Awards 2013, Venture Cup Startup Competition 2012 och Global Management Challenge Denmark 2009.

Keld Broksø

Klik her for dansk version af artikeln.

Ett nytt danskt läkemedelsbolag, Venomab med rötterna i forskningsinstitutionerna på Köpenhamns universitet och Danmarks tekniska universitet, satsar på en behandling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]