torsdag 28 mars 2024

inloggad som

100 miljoner blev notan för HD-Sydsvenskans sparpaket

Drygt 170 av närmare 600 anställda fick lämna Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad när tidningarna slogs ihop förra året. Det hårda sparbetinget kostade 100 miljoner kronor, visar det första gemensamma bokslutet för den skånska mediedominanten – där rörelseförlusten skrivs till 187 miljoner.

Årsredovisningen för Sydsvenska Dagbladet AB innehåller det samlade resultatet för Helsingborgs Dagblads och Sydsvenskans första gemensamma månader, alltså från september till december 2014, samt resultatet för Sydsvenskan under fjolårets första åtta månader.

Totalt uppgår omsättningen i aktiebolaget till 730 miljoner kronor, varav drygt hälften kommer från annonsförsäljning och resten från upplageintäkter. Av utgifterna på drygt 900 miljoner kronor står strukturkostnader, mestadels olika kompensationspaket till de uppsagda, för strax över 100 miljoner kronor.

Pontus Bodelsson, före detta vd för HD som i augusti tog över som chef för HD-Sydsvenskan efter Lars Dahmén, anser att sammanslagningen kommit långt.

– Många processer fungerar alldeles utmärkt, formellt är vi ett och samma företag, en redaktion och en försäljningsavdelning, men det tar tid innan man smälter ihop kulturellt i ett företag och det finns en del kvar att göra organisatoriskt, säger han till Rapidus.

Blir det ytterligare omstruktureringar framöver?

– Vi skruvar på organisationen hela tiden och den fungerar ju absolut, men vi måste anpassa oss efter ett medieklimat som förändras i en högre takt än någonsin. Vi tittar ständigt på hur vi kan optimera organisationen. Vi har inga sparpaket beslutade eller på gång men man kan aldrig garantera något sådant, säger Bodelsson.

Läsningen i mobilen ökar snabbt för HD-Sydsvenskan medan trafiken från datorer tappar fart – även om den fortfarande ökar, uppger Bodelsson utan att vilja precisera några siffror.

– Vi har gjort ansträngningar för att göra läsningen i mobilen bättre och de har gett resultat. Av det som utvecklingsavdelningen har i pipeline kommer mycket att ha sin plats i mobilen. Att gratistidningen City läggs ner är en reaktion på att läsandet hos pendlare förflyttas till mobilen, då måste vi flytta med vårt material. Vi vill dessutom minska antalet olika varumärkenn, säger Pontus Bodelsson.

Utöver nedläggningen av City har Sydsvenskan även skrinlagt 5i3, en serie event och liveintervjuer med näringslivsfokus.

Rörelseresultat för Sydsvenska Dagbladet 2014 blev -187 miljoner kronor enligt årsredovisningen, men tack vare koncernbidrag blir resultatet efter skatt bara -17 miljoner. I februari uppgav dåvarande vd:n Lars Dahmén en omsättning på en miljard kronor och ett plusresultat på 18 miljoner för tidningshuset, då inkluderas även resultat från bland annat säljbolag och tryckeri, som har externa kunder vid sidan av HD-Sydsvenskan.

Jennie Lorentsson

Drygt 170 av närmare 600 anställda fick lämna Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad när tidningarna slogs ihop förra året. Det hårda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]