söndag 19 maj 2024

inloggad som

Perstorp dubblar biodieselsatsning – köper fabrik i Norge

|  ,
|  

Kemikoncernen Perstorp köper en norsk fabrik för tillverkning av biodiesel från rapsolja. Affären i det närmaste fördubblar Perstorps kapacitet inom affärsområdet – som redan innan köpet utgör en tiondel av den skånska industrikoncernens omsättning.

Fabriken i Fredrikstad i Norge har en kapacitet på 100.000 ton färdig biodiesel per år, vilket kan jämföras med Perstorps nuvarande kapacitet på 130.000 ton från den existerande fabriken i Stenungsund. Koncernen köper den norska anläggningen från ett konkursbo och den står i dag still, uppger Lars Lind, affärsområdeschef för biodiesel på Perstorp.

– Vi har arbetat med biodiesel i Sverige sedan 2007 och jobbat mycket med vinteregenskaperna, vilket vi har nytta av i Norge, säger Lars Lind till Rapidus.

Enligt Lars Lind omsätter affärsområdet i dag 1,2 miljarder kronor, en tiondel av hela kemikoncernens omsättning. Bland kunderna finns många kollektivtrafikbolag, sedan i somras används Perstorps biodiesel även i delar av Oslos flotta av stadsbussar.

Affären är en del av långsiktig satsning på miljöinriktade projekt som Rapidus tidigare berättat om. Perstorp har cirka 1.500 anställda runtom i världen, varav 700 i Sverige och av dem 350 i Perstorp. Huvudkontoret ligger sedan 2014 i Malmö. Bolaget kontrolleras i dag av franska PAI partners men i senaste halvårsrapporten flaggar ledningen för en möjlig börsnotering framöver.

Erik Olausson

Kemikoncernen Perstorp köper en norsk fabrik för tillverkning av biodiesel från rapsolja. Affären i det närmaste fördubblar Perstorps kapacitet inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]