söndag 19 maj 2024

inloggad som

Perstorp satsar allt tyngre på miljöteknik

|  ,
|  

Ftalatfria mjukgörare, organiska plastpåsar och kosttillskott åt djur. Det är några av spåren i Perstorps strategi för att både göra sin egen produktportfölj grönare och samtidigt ändra bilden av de hotfulla kemikalierna. I en intervju med Rapidus stakar innovationschefen Eric Appelman ut framtiden för den skånska miljardkoncernen, som just flaggat för en möjlig börsintroduktion.

I maj invigde Perstorp sin största satsning hittills, en ny anläggning i Stenungsund för drygt en miljard kronor där det bland annat ska produceras ftalatfria mjukgörare för plastindustrin. I tillväxtstrategin ligger fortsatta förvärv inom intressanta tillväxtområden. Men en lika viktig del är den 70 man starka FoU-avdelningens arbete på hemmaplan i skånska Perstorp.

Framtiden inriktas nu på det innovationschefen Eric Appelman kallar ”safe environment”.

Erik_appelman– Vi måste tänka som en mammut, när vi gör något nytt kan det ta tio år innan det når slutkund. En stor trend är säkra kemikalier. Kemibranschen associeras ofta med fara, en fara att tillverka, en fara att använda och en fara att vara nära. Men nästan allt vi människor nuddar vid är en produkt bestående av kemi, så en del av vårt innovationsarbete handlar om att ersätta tveksamma ämnen med säkra, säger Eric Appelman.

Som exempel nämnder han mjukgörare för plast, en av Perstorps stora bulkprodukter, som används exempelvis för att göra PVC mjukt.

– PVC är ett billigt och hållbart material, men mjukgjorda plaster har fått dåligt rykte, även om det råder vetenskaplig osäkerhet. Därför har vi satsat på en alternativ mjukgörare, som är speciellt utvecklad till produkter som vi har nära oss. Den är den klar och satt på marknaden, säger Appelman.

Produkten, som är ftalatfri, säljs vidare till golv- och tapettillverkare och en slutprodukt hos kund kan exempelvis vara våtrumsmattor eller golvmattor i sjukhus och skolor. Leksaker är också ett lämpligt användningsområde, eftersom det är förbjudet att använda i ftalater i barn- och barnavårdsprodukter.

Nedbrytbara plastpåsar för organiskt avfall är ett annat spår på samma tema, där Appelman ser källsorterande Sverige som en stor potentiell marknad.

Inom grenen ensilering och fodertillsatser är planen att fokusera och kapitalisera på miljömedvetenheten som också där är på väg att bli allt större.

– Vi tittar på en värld där befolkningen växer, vi behöver mat och vi behöver kött. Vi behöver säkra livsmedel och en säker jordbruksindustri, två viktiga områden för oss där vi har nya idéer. Vi har en teknik inom Perstorp som ger en intressant effekt på djurhälsa, det är ingen medicin, snarare ett kroppseget kosttillskott som reducerar ohälsa, håller djuren i bra form, de både växer och mår bättre, uppger Eric Appelmann.

Perstorp har cirka 1.500 anställda runtom i världen, varav 700 i Sverige och av dem 350 i Perstorp. Huvudkontoret ligger sedan 2014 i Malmö. Bolaget grundades 1881 och kontrolleras sedan 2005 av franska ägare PAI partners.

I halvårsrapporten som publicerades förra veckan flaggar ledningen för en möjlig återkomst på börsen efter 15 års frånvaro. Försäljningen för årets sex första månader uppgår enligt rapporten till 5,9 miljarder kronor, varav Europa står för cirka 60 procent.

Jennie Lorentsson

Ftalatfria mjukgörare, organiska plastpåsar och kosttillskott åt djur. Det är några av spåren i Perstorps strategi för att både göra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]