torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Brittisk flygplats testar smart bult från Lund

Teknikbolaget Strain Labs från Lund har tagit sin första kund och företagets smarta bultar ska nu testas på en engelsk flygplats av större mått.

Strain Labs har utvecklat en teknik för att med laser kontrollera att bultar sitter fast, samt en trådlös teknik för att kommunicera med bulten. Kunderna finns framförallt inom områden där det finns regulatoriska krav att kolla att bultar sitter fast, exempelvis inom vindkrafts-, olje- och gasindustrin, samt järnvägs- och flygtrafik.

strainlabsPrototypen är klar och har presenterats för två utländska kunder som båda sagt att de behöver den. Kring årsskiftet räknar vd och delägare Matts Lilja med att bultarna ska vara monterade i en för flygplatser avgörande del av anläggningen, exakt i vilken applikation är dock än så länge hemligt.

Strain Labs grundades för ett år sedan och ägs förutom av Matts Lilja av Philip Edner, som också är ordförande. Mindre andelar innehas av bland andra telekomveteranen Mats Lindoff. I styrelsen sitter även Elisabet Österlund, före detta global sälj- och marknadsdirektör på bultbolaget Nord-Lock.

Den patenterade tekniken i bolagets bultar bygger på två delar, dels en laser med en mätteknik utvecklad av Saab som monteras i ett förborrat hål inuti bulten med en i diameter 20-42 millimeter. Lasern mäter förspänningen i bulten och kommunicerar via blåtand till mjukvaran om bulten är rätt åtdragen. Resultatet kan kontrolleras exempelvis via en mobil eller surfplatta.

matts_lilja– Det finns konkurrerande mekaniska lösningar, men den här tekniken finns inte på marknaden. Vår mätmetod är dessutom extremt exakt och kan mäta 10 mikrometer i 1.000 steg. Det trodde vi aldrig, säger Matts Lilja till Rapidus.

Förutom investeringar av ägarna har Vinnova skjutit till 500.000 kronor i Forska & Väx-pengar. Ytterligare en ansökan till Vinnova ska skickas in, för att kunna finansiera produktutvecklingen tillsammans med materialforskningsinstitutet EMPA i Schweiz, som redan sagt ja till ett samarbete.

– Vi är en liten ägargrupp som hittills satsat alla pengar själva, men det kommer säkert behövas externt kapital när vi går i produktion, säger Lilja.

Jennie Lorentsson

Teknikbolaget Strain Labs från Lund har tagit sin första kund och företagets smarta bultar ska nu testas på en engelsk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.