torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Saplo dubblar med ny kundgrupp

Det omskrivna Malmöbolaget Saplo, med bland andra Ikea-ordföranden Göran Grosskopf som storägare, mer än fördubblar nettoomsättningen till 5,4 miljoner kronor. Bakom ökningen ligger licens- och konsultaffärer med en rad utländska IT-bolag.

Saplo grundades 2008 och fick tidigt mycket uppmärksamhet för sin teknik att analysera andemeningen i texter, och inte bara hitta nyckelord. Sedan dess har bolaget växt relativt försiktigt, fortfarande sysselsätter Saplo bara fem personer.

Siffrorna för 2014, som nyligen rapporterats in till bolagsverket, visar dock att bolaget fått fart på affärerna. Utöver att öka nettoomsättningen från 1,9 miljoner kronor 2013 till 5,4 miljoner redovisade bolaget en vinst på drygt 600.000 kronor, vilket kan jämföras med tidigare nollresultat.

Tidigare har tekniken framförallt använts av mediebolag som Sydsvenskan, Aftonbladet och IDG för att automatiskt tagga namn, platser och kategorier för webbartiklar. Nyligen tillkom även TT. Men runt hälften av intäkterna kommer i dag genom konsult- och licensaffärer med IT-bolag som använder textanalysen i exempelvis olika sökfunktioner, uppger vd Mattias Tyrberg.

Mattias Tyrberg− Vi har jobbat en del med lokala kunder inom det segmentet, men främst handlar det nationella och internationella IT-bolag, säger Mattias Tyrberg utan att vilja ge fler detaljer.

Men någon fördubbling av omsättningen även under 2015 räknar inte Mattias Tyrberg med.

− Vi hoppas öka omsättningen i år också, men inte lika snabbt. Det primära målet är att öka licensintäkterna och det kommer vi göra, säger han.

2010 tog Saplo in fyra miljoner kronor från bland andra Sova-koncernens grundare Martin Liljeberg, Tactel-grundaren Per Henriksson och Göran Grosskopf, styrelseordförande i Ikeas ägarbolag Ingka Holding. Största ägare, med runt en femtedel var av aktierna, är i dag Mattias Tyrberg, kognitionsforskaren Sverker Sikström, samt Göran Grosskopf.

Erik Olausson

Det omskrivna Malmöbolaget Saplo, med bland andra Ikea-ordföranden Göran Grosskopf som storägare, mer än fördubblar nettoomsättningen till 5,4 miljoner kronor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.