lördag 20 april 2024

inloggad som

Glactone Pharma fyller på kassan

Läkemedelsbolaget Glactone Pharma i Helsingborg har under sommaren tagit in 4,2 miljoner kronor, främst från Puls och andra tidigare ägare. Det närmaste halvåret ska bolaget spika sin kandidat för prostatacancerbehandling.

I dagsläget arbetar Glactone Pharma med ett antal substanser, syntetiska versioner av ämnen från en svamp, som visat sig kunna hämma proteinet STAT3 i cancertumörer. Det leder i sin tur till att kroppens eget immunförsvar attackerar tumören. Tekniken bygger på upptäckter från kemiprofessorn Olov Sterners forskningsgrupp vid Lunds universitet.

Emissionen kommer ett halvår efter den senaste kapitalresningen, då Galactone Pharma tog in lite drygt tre miljoner kronor. Och ordföranden Jan Törnell räknar med att behöva fylla på igen efter årsskiftet.

Jan Törnell− Vi vill accelerera utvecklingen i bolaget för det här är ett hett område. Jag och vd:n Martin Johansson var på cancerkonferensen Asco i Chicago i juni och där var det mycket diskussioner om immunförsvarets funktion vid cancerbehandling, säger han till Rapidus.

Kliniska försök ligger fortfarande några år fram i tiden, uppger Jan Törnell.

Helsingborgsbaserade Puls ägde drygt 40 procent av Glactone Pharma inför emissionen och är fortfarande största enskilda ägaren, men även Länsförsäkringar Skåne, Olov Sterner och en rad privatpersoner har andelar i bolaget.

Erik Olausson

Läkemedelsbolaget Glactone Pharma i Helsingborg har under sommaren tagit in 4,2 miljoner kronor, främst från Puls och andra tidigare ägare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.