söndag 5 maj 2024

inloggad som

Tunga namn backar upp digital diplomatpost

Telekomprofilen Tord Wingren och batteribolaget Blue Fires vd Anders Carlius backar upp Ideonbolaget Apptimates senaste projekt, en tjänst för säker fildelning.

Apptimate, tidigare PingPal, har precis genomfört en mindre nyemission och tar in knappt 400.000 kronor för att kunna sjösätta sin nya tjänst SafeWire. Tord Wingren, bland annat affärsängel och telekomentreprenör, och Anders Carlius, som strax före årsskiftet sålde resterna av Reac Fuel, är två av fyra investerare som knyts till projektet.

– Det är personer som jag känner sedan tidigare och som jag velat jobba ihop med länge. De arbetar på intressanta bolag, har ett stort kontaktnät och ser en personlig nytta i Safe Wire, säger Apptimates vd och grundare Fredrik Beckman till Rapidus.

Tjänsten riktar sig till företag som hanterar känslig information, exempelvis patentbyråer, reklambyråer, jurister och journalister. Beckman beskriver den som ”enklare än epost och säkrare än banken”.

– SafeWire handlar om att ersätta epost-bilagor med ett säkrare verktyg där dokument och filer skickas direkt och med tung kryptering mellan kunderna, utan att lagras hos en tredje part eller genom ett system som kan hackas, säger Beckman.

Vid lanseringen nu i slutet av sommaren kommer tjänsten endast finnas i en desktop-version, där användaren tecknar ett konto och gör en mottagarlista, vilket innebär att både mottagare avsändare är autentiserade. Båda får en ”safebox” på sitt skrivbord, där man lämnar och hämtar filer. En lämnad fil raderas direkt.

– Det är ungefär som snapchat, fast på riktig, de har kvar grejerna, det har inte vi. Det är en plomberad leverans, där budet inte har tillgång till innehållet, säger Beckman som gärna liknar tjänsten vid diplomatpost.

Affärsmodellen bygger på att kunden betalar för antalet mottagare som hen vill kunna skicka till, och prislappen kommer att ligga på cirka 10 dollar per mottagare och månad.

Övriga investerare som går in denna runda är IT-entreprenören Jonas Ekwall från Göteborg, genom sitt bolag Tegu Holding, samt Granea Invest Ltd, som finns med i ägarbilden sedan tidigare.

Apptimate grundades 2012 under namnet PingPal som även så sysslade med säker mobilkommunikation.

Jennie Lorentsson

Telekomprofilen Tord Wingren och batteribolaget Blue Fires vd Anders Carlius backar upp Ideonbolaget Apptimates senaste projekt, en tjänst för säker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.