onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Nordiskt projekt för hållbar sjukvård drar igång i Malmö

På torsdag går startskottet för Nordic Center for Sustainable Healthcare, som ska fungera som ett kontaktnav för organisationer, företag, sjukhus och regioner.Bakom initiativet står Lunds universtiet  och stiftelsen TEM.

Daniel Eriksson_ncsh – Sverige är bäst i världen på hållbar sjukvård, men vi är dåliga på att paketera det. Det ska vi försöka göra något åt, säger Daniel Eriksson, chef för TEM och hjärnan bakom Nordic Center for Sustainable Healthcare.

Enligt honom är initiativet hett efterlängtat.

– Vi får ofta förfrågningar om projekt och samarbeten som vi inte kan möta eftersom det inte varit vår uppgift eller inom vårt område. Det nordiska centret ska fungera som en samlingsplattform, där både existerande och nya verksamheter, projekt och kompetens blandas, ungefär som en hängränna som binder ihop stuprören, säger han.

Projektet inleds imorgon med en kickoff på Medeon.

– Vi hade egentligen tänkt vänta med att starta tills fler regioner hoppat på tåget, men på grund av efterfrågan ville vi inte vänta längre. Vi har redan nu närmare 15 medlemmar och hoppas värva ytterligare några på kickoffen, säger Daniel Eriksson.

Förutom ett bidrag på 200.000 kronor från Vinnova kommer verksamheten att finansieras av medlemsavgifter och externa medel. Bland medlemmarna finns Aktietorgslistade NFO Drives samt Malmöbolagen Orbital Systems och Green Furniture.

Stiftelsen TEM finns sedan 2011 i Malmö. I dag arbetar sex anställda i verksamheten.

På torsdag går startskottet för Nordic Center for Sustainable Healthcare, som ska fungera som ett kontaktnav för organisationer, företag, sjukhus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.