lördag 27 april 2024

inloggad som

Snabb avveckling för Blackberry – bommar igen på fredag

Fredag blir sista arbetsdagen för nästan samtliga av de 93 anställda vid Blackberrys kontor i Malmö. Då stänger den kanadensiska mobiltillverkaren ner sin svenska verksamhet. Endast en person har fått chansen att jobba vidare inom koncernen.

Som Rapidus kunde avslöja för en månad sedan lägger Blackberry ner all sin verksamhet i Sverige. Avvecklingen har gått på bara några veckor och på fredag gör de flesta av de totalt 150 svenska medarbetarna sin sista arbetsdag på företaget, som i Malmö har adress vid Gustav Adolfs torg.

– Det kommer bara vara ett tiotal personer kvar på kontoret därefter, för att stänga ner verksamheten och avsluta ekonomin, säger Marie Louise Arendt, regionchef på fackförbundet Unionen, som bistått de anställda i förhandlingarna.

Enligt henne har förhandlingarna varit relativt enkla eftersom hela verksamheten läggs ner, jämfört med neddragningarna på Sony Mobile där det bland annat finns turordningsregler att ta hänsyn till.

Blackberry etablerade sig i Malmö 2010 genom köpet av det hyllade Malmöbolaget The Astonishing Tribe för runt 830 miljoner kronor. Malmöenheten har sedan dess varit mobiljättens kreativa nav inom design och utveckling av användargränssnitt.

Endast en person på Malmökontoret har erbjudits jobb på annat håll inom Blackberry-koncernen. Unionens uppfattning är dock att det borde vara relativt lätt för de flesta att hitta nya jobb.

– För specialister som systemutvecklare och ingenjörer är det lättare att hitta nya jobb, än för dem som haft administrativa uppgifter, säger Marie Louise Arendt.

Rapidus avslöjande om den svenska nedläggningen spred sig snabbt till såväl svenska som utländska medier. Men från mobiljätten själv har det varit tyst fram tills i fredags då ledningen i ett pressutskick bekräftade neddragningen, som berör personal även på andra håll i världen.

”Vi har bestämt oss för att konsolidera vår verksamhet inom mjukvara, hårdvara och applikationer för mobiler och läsplattor, vilket påverkar hur många anställda vi har runt om i världen”, skriver koncernledningen.

Redan innan den aktuella sparrundan har Blackberry det senaste året kapat den globala personalstyrkan med över 1.800 personer till cirka 6.200 anställda.

Jennie Lorentsson

Fredag blir sista arbetsdagen för nästan samtliga av de 93 anställda vid Blackberrys kontor i Malmö. Då stänger den kanadensiska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.