fredag 3 maj 2024

inloggad som

Kinesisk bensinjätte köper skånsk elbilsladdare

Malmöbolaget InnoVentum tar klivet in på den kinesiska marknaden och sätter upp sin första laddstation för elbilar i en forskningspark i Hongkong.

Via en marknadsföringsresa arrangerad av Region Skåne fick designbolaget InnoVentum i höstas möjlighet att visa upp sig på designmässan Business of Design Week i Hongkong. Där etablerades kontakt med ett av Kinas större bensinbolag, statliga Sinopec, som blev intresserade av InnoVentums girafformade laddstation.

Sigvald Harryson - CBS– De vill ha en synlig laddstation med enbart förnybar energi. Den första installationen blir på Hongkong Science & Technology Park, säger vd Sigvald Harryson till Rapidus.

Giraffen, som byggs i limträ, ska förhoppningsvis stå klar till oktober för att kunna invigas under Eco Expo Asia, en hållbarhetsmässa som delvis arrangeras i forskningsparken. Konstruktionen kombinerar ett mindre vindkrafterk med solpaneler som tillsammans ska leverera 14.000 kWh per år, vilket räcker för att köra två varv runt jorden med en elbil.

Installationen ger InnoVentum en intäkt på 550.000 kronor.

– Det är ingen stor affär monetärt, men ett stort steg in i Asien. Många företag väljer att ha sitt asiatiska huvudkontor här och det är en bra språngbräda, säger Sigvald Harrysson, som för tillfället befinner sig i Hongkong.

Om samarbetet med Sinopec faller väl ut kan det enligt Harryson resultera i en stororder, men han hoppas även på ett positivt besked från den kinesiska grenen av Walmart.

– De är väldigt intresserade av giraffen, lekfullheten passar dem och de har bett om ett kostnadsförslag på ett hundratal giraffer. Jag tror att vi redan inom ett år kommer att ha över hundra vindkraftverk runtom i Kina, säger Harryson.

Det skulle innebära att InnoVentum i år kan vända till vinst. Förra året låg omsättningen på drygt tre miljoner, med ett negativt resultat, uppger Sigvald Harryson.

På hemmaplan finns InnoVentums laddstationer i Västra Hamnen och Hyllie.

Jennie Lorentsson

Malmöbolaget InnoVentum tar klivet in på den kinesiska marknaden och sätter upp sin första laddstation för elbilar i en forskningspark […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.