torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Orbital Systems dubblar personalstyrkan efter storemissionen

Som Rapidus avslöjade förra veckan tar det omskrivna Malmöbolaget Orbital Systems in strax över 40 miljoner kronor i en nyemission från bland andra Rosengård Invest och Kung Markattas tidigare vd Peter Enberg. Orbital Systems sysselsätter i dag ett 20-tal anställda och konsulter men ska med pengarna säkrade dubbla personalstyrkan under året, uppger vd Mehrdad Mahdjoubi.

Bland de övriga investerarna märks Skype-grundaren Niklas Zennström, familjen af Jochnick som är storägare i kosmetikkedjan Oriflame, samt David Epstein, Silicon Valley-baserad entreprenör, investerare och tidigare vd för nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund. Runt sex miljoner kronor i emissionen kommer från Covington Investments Holding, som vi i tisdagens artikel beskrev som nya delägare. Covington har dock varit med som investerare även i tidigare såddfinansiering.

Med pengarna på kontot ska Orbital Systems flytta fokus från utveckling till försäljning av sin snåldusch, som renar och återanvänder varmvattnet under användning. Under 2015 räknar Mehrdad Mahdjoubi med att öka personalstyrkan från dagens 15 anställda och en handfull konsulter till cirka 30 anställda och 15 konsulter. Merparten av ökningen sker i Malmö, men även i vattenbristens Kalifornien, där bolaget ser ut att göra sina första utlandsaffärer.

Mehrdad Mahdjoubi− Vi har redan fått beställningar därifrån, trots att vi inte gjort någon marknadsföring alls, säger Mehrdad Mahdjoubi till Rapidus.

Orbital Systems har hittills i år haft högre kundintäkter än under hela 2014. Då slutade nettoomsättningen på 3,5 miljoner kronor och resultatet på -7,0 miljoner. Mehrdad Mahdjoubi vill inte precisera hur länge den aktuella emissionen ska räcka.

− Vi hade kunnat skala ner vår verksamhet och visa vinst redan i dag men vårt mål nu är att växa och bygga ett bolag som kan ta sig an en global marknad, säger han.

Erik Olausson

Som Rapidus avslöjade förra veckan tar det omskrivna Malmöbolaget Orbital Systems in strax över 40 miljoner kronor i en nyemission […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad