fredag 26 april 2024

inloggad som

Orbital Systems tar in 40 miljoner

Det omskrivna Malmöbolaget Orbital Systems, som utvecklar en vattensparande dusch, tar in drygt 40 miljoner kronor i en nyemission. Den som går in med mest kapital är Kung Markattas förre majoritetsägare och vd, följd ett utländskt investmentbolag och flertalet tunga namn från Malmö.

Emissionen värderar bolaget, som grundades 2012, till 200 miljoner kronor. Av de 40 miljonerna som Orbital Systems tar in kommer drygt hälften från Interaktör AB, som ägs av Peter Enberg, före detta majoritetsägare och vd för matvarumärket Kung Markatta. Han har tidigare gått in Lundabolaget Speximo och kafékedjan Barista.

Den näst största av de nya ägarna är Covington Investments Holding Ltd, som går in med sex miljoner kronor.

Bland övriga investerare syns Rosengård Invest och Dendera Ventures. Sedan start 2009 har Rosengård Invest investerat i sju bolag, däribland Malmöbaserade Beepsend. Orbital Systems är deras första satsning på många år.

Ljubo-Mrnjavac– Orbital Systems är ett bolag som har fantastiskt potential att göra nytta runt om i världen. Vi går inte in i startups i vanliga fall men detta är ett undantag, säger Rosengård Invests vd Ljubo Mrnjavac till Rapidus.

På listan med nya ägare syns också Truchot Direct Investments, Epstein Advisors och Minc-chefen Mårten Öbrink, som investerar ett par hundra tusen i duschbolaget.

2013 blev Skype-grundaren Niklas Zennström delägare i Orbital Systems. Men bolaget ägs fortfarande till största del av grundaren och vd:n Mehrdad Mahdjoubi, som startade utvecklingen av duschen på LTH:s industridesignutbildning. Den patenterade tekniken sparar både vatten och energi genom att vattnet rengörs och återanvänds medan man duschar. Duscharna pilottestas på flera håll, bland annat av Försvarsmakten och Hotel Mäster Johan i Malmö.

Orbital Systems har väckt mycket uppmärksamhet de senaste åren och fått flera utmärkelser av olika slag. Nyligen nominerades bolaget till Stora Designpriset.

Emily Binks
Jennie Lorentsson

Det omskrivna Malmöbolaget Orbital Systems, som utvecklar en vattensparande dusch, tar in drygt 40 miljoner kronor i en nyemission. Den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.