tisdag 16 april 2024

inloggad som

Inwido tittar på programmerbara fönster

Fönsterkoncernen Inwido, ett av alla skånska bolag som gick till börsen i höstas, ska ta marknadsandelar i Europa med hjälp av en dansk lösning för e-handel. Parallellt satsar ledningen på allt mer tekniktunga produkter. Om några år hoppas koncernchefen Håkan Jeppsson kunna lansera programmerbara fönster, säger han i en intervju med Rapidus.

Inwidokoncernen, med huvudkontor i Malmö, är Europas största tillverkare av fönster och dörrar. Omsättningen ligger på fem miljarder kronor, men det motsvarar bara en smula av den totala marknaden. För att slå sig in i nya länder har strategin varit att köpa upp lokala företag och i portföljen ryms nu drygt 20 olika varumärken.

Förra året lade Inwido under sig ett par danska fönsterföretag, varav det ena, Spar Vinduer, är ett etablerat e-varuhus för fönster.

hakan_jeppsson– Vi behövde komma åt deras position på e-handelsmarknaden och tanken är att vi ska överföra deras modell på andra varumärken. I dag kör vi e-handel i Danmark och Norge i första hand. Sverige har en mindre del och lanseringar i Finland och Nordtyskland står på tur. Strategin är att vara ganska aggressiv på kontinenten, där vi inte redan har en egen uppbyggd verksamhet, säger Håkan Jeppsson till Rapidus.

Inwidokoncernen har i dag drygt 3.000 anställda fördelade på 25 fönster- och dörrfabriker i tio europeiska länder. Under resans gång har uppköpta fabriker också fått avvecklats, att köpa fler står alltså inte högst på listan. Istället letar ledningen efter teknikbolag och kunskap som kan leverera lösningar till smarta hem.

– Saker och ting som är kopplade till det smarta hemmet är logiskt för oss att plocka in. Kan vi hitta bolag som kan addera något eller bli en intern underleverantör är det intressant, men i dagsläget är det framförallt kompetens vi är ute efter. Då är det inte alltid smartast att köpa företag, det kan även handla om komponenter som vi kan använda och utveckla, säger Jeppsson.

Bland de produkter som i dag ryms i sortimentet finns fönster som kan styras med fjärrkontroll.

– I framtiden ska de bli programmerbara och styra sig själva utifrån temperatur och vind. Det ligger några år fram, men den typen av produkter talar vi om, säger Håkan Jeppsson.

I företagets utvecklingsarbete används till viss del skånska idéer, förädlade utifrån det projekt man körde tillsammans med Ideon Open för ett par år sedan.

– Vi fick fram ett tjugotal konkreta idéer som vi jobbade vidare med, varav sex, sju stycken lever i dag, säger Jeppsson utan att vilja precisera vilken teknik det rör sig om.

Jennie Lorentsson

Fönsterkoncernen Inwido, ett av alla skånska bolag som gick till börsen i höstas, ska ta marknadsandelar i Europa med hjälp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad