fredag 3 maj 2024

inloggad som

Skånsk blåtandsteknik blir basen i skidlarm

Tre entreprenörsstudenter från Lund har tillsammans med regionens blåtandsexpertis utvecklat en prototyp för ett larm som gör att tappade och stulna skidor larmar ägaren. När skidsäsongen startar ska enheten finnas i butik.

Bakom PowUnity och larmenheten NeverLose står en friåkartrio från Österrike och Slovenien, Stefan Sinnegger, Christian Strassl och Grega Gostingcar. Samtliga är studenter på masterprogrammet i entreprenörskap vid Lunds universitet.

stefan_sinnegger– Blåtanden kommer härifrån, det är här expertisen finns och vi har hittat bra samarbeten med lokala partner. Det finns ingen bättre region att utveckla den här tekniken i, säger Sinnegger till Rapidus.

NeverLose är en basplatta som fästs på skidorna. Med en inbyggd accelerometer känner den av om skidan tappas och ger då ifrån sig ett larm på 100 decibel, vilket ska göra den enklare att hitta i djup snö. Larmet kan också aktiveras från en mobil och det finns möjlighet att sätta enheten i antistöld-läge, så att larmet går igång om någon går i väg med skidorna. De tål dock att flyttas lite grann och plattorna kan flyttas mellan olika skidor med hjälp av ett specialverktyg. Batteriet ska räcka en skidsäsong.

PowUnity finansieras än så länge av grundarna. Till hösten blir det aktuellt att resa kapital genom en kickstarterkampanj, uppger Stefan Sinnegger.

Prototyper testas i Nya Zeeland fram till sommaren. Till november ska 6.000 enheter tillverkas i samarbete med regionala teknikföretag och levereras till återförsäljare i Europa. Prislappen för en NeverLose ska ligga på cirka 80 euro, ungefär en femtiolapp billigare än konkurrenterna, som istället för blåtand bygger på radiosändarteknik.

Jennie Lorentsson

Tre entreprenörsstudenter från Lund har tillsammans med regionens blåtandsexpertis utvecklat en prototyp för ett larm som gör att tappade och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.