fredag 26 april 2024

inloggad som

Vd:n lämnar Readsoft – ersätts inte

Helsingborgsbaserade ReadSoft, med 650 anställda, tappar vd:n. Per Åkerberg har varit högsta chef sedan 2011 men lämnar nu det tidigare börsbolaget för att gå över till Readsofts återförsäljare Medius i Linköping. Och någon ersättare ser han inte ut att få.

ReadSoft utvecklar teknik för digital hantering av fakturor och köptes i höstas ut från börsen av amerikanska teknikjätten Lexmark, noterad på New York-börsen.

Per Åkerberg var utöver vd även styrelseledamot i ReadSoft. Kvar i styrelsen sitter Lexmarks mjukvaruchef Scott Coons och europachef Mike Rüschenbaum. En av cheferna för Lexmarks internationella satsning Francoise Feuillet tar över Åkerbergs styrelseplats i styrelsen, men inte hans roll som vd. Istället integreras ReadSoft i Lexmarks amerikanska organisationsbildning där bolag kategoriseras efter funktion och inte geografisk tillhörighet eller i olika utvecklingenheter, som ReadSoft tidigare gjort i sin mer traditionella matrisorganisation.

Johan_holmqvist– Där finns ingen utsedd ersättare just nu för Per Åkerberg, eftersom Lexmark drivs som en funktionell organisation, säger ReadSofts kommunikationschef Johan Holmqvist till Rapidus.

Medius är en av ReadSofts större partners och återförsäljer deras produkter på framförallt den svenska marknaden. Bolaget har mer än 200 anställda i bland annat Sverige, Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, Nordamerika och Australien.

ReadSoft sysselsätter cirka 650 anställda i 17 länder, varav 60 i Helsingborg och 130 i Kista. Lexmarks kärnverksamhet är tillverkning av laserskrivare men sedan köpet av ReadSoft har koncernen förvärvat ytterligare två bolag som lagts under samma division, amerikanska Gnax Health, som sysslar med datalagring för vården och Torontobaserade Claron Technology, en leverantör av medicinsk bildvisning som köptes för 37 miljoner dollar i januari. Bägge förvärven är en del av Lexmarks strategi att öka intäkterna från mjukvara.

Emily Binks

Helsingborgsbaserade ReadSoft, med 650 anställda, tappar vd:n. Per Åkerberg har varit högsta chef sedan 2011 men lämnar nu det tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.