måndag 6 maj 2024

inloggad som

Modelon säljer tyska verksamheten till Dassault Systèmes

Ideonföretaget Modelon säljer av sin 45-procentiga andel i tyska 40-mannabolaget Modelon GmbH. Köpare är samarbetspartnern Dassault Systèmes, noterat på Parisbörsen.

Lundabaserde Modelon och Dassault Systèmes har samarbetat sedan 2007. Det är Dassault Systèmes som äger rättigheterna till Dymola, en av mjukvarorna som Modelon är återförsäljare av.

Tillsammans med tysken Johannes Gerl grundade Modelon 2009 ett dotterbolag för att komma in på den tyska marknaden.

− Vi har ända sedan starten för tio år sedan jobbat mot den tyska marknaden och velat ha en egen etablering där. 2009 uppstod det en möjlighet att starta ett tyskt bolag, men efterhand som verksamheten växt har vi gått mer i otakt och vi har hela tiden varit minoritetsägare. Det här blev en bra lösning för oss båda, säger Modelons vd Magnus Gäfvert till Rapidus.

Han vill inte uppge köpeskllingen i affären, där Dassault tar över både Modelons och Johannes Gerls andelar. Den tyska dottern har ett 40-tal anställda, fördelade på huvudkontoret i München och två lokalkontor i Hamburg och Stuttgart. Bland kunderna finns bland andra BMW och Audi.

Betyder det här att ni lämnar Tyskland?

– Nej, vi kommer ha kvar viss representation i Tyskland genom det svenska bolaget och jobbar på att utveckla den, säger Magnus Gäfvert.

Modelon grundades av fem teknikdoktorander kring Dymola, den tidigare LTH-forskaren Hilding Elmqvists mjukvara för simulering av komplexa mekaniska, elektriska eller hydrauliska system. Bolaget skräddarsyr mjukvara för specifika simuleringar inom främst fordons-, energi och verkstadsindustrin, som väghållningen för en bil eller bränslesystemet för ett flygplan.

Modelonkoncernen ägs till största delen av de fyra grundarna, däribland Magnus Gäfvert och Hubertus Tummenscheit. Det svenska bolaget omsatta förra året runt 46 miljoner kronor och har 45 anställda, varav de flesta sitter i Lund.  En handfull personer finns också i USA och ytterligare ett par till i Japan.

Jennie Lorentsson

Ideonföretaget Modelon säljer av sin 45-procentiga andel i tyska 40-mannabolaget Modelon GmbH. Köpare är samarbetspartnern Dassault Systèmes, noterat på Parisbörsen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.