söndag 19 maj 2024

inloggad som

Kritik mot danskt övertag på stormig MVA-stämma

Att såväl ordföranden som vice ordföranden numera är danskar mötte kritik på tisdagens årsmöte för den hårt pressade nätverksorganisationen Medicon Valley Alliance. Någon medlemsavgift lyckades deltagarna aldrig enas om och hela MVA:s framtid ser nu ut att avgöras vid en extrainsatt stämma i början av hösten.

Då ska såväl en ny strategi som en ny form av medlemskap slås fast. Beslutet om extrastämman togs på ordinarie årsstämma i Köpenhamn i går kväll, där den ouppklarade knuten om hur man ska förhålla sig till initiativet Greater Copenhagen kastade långa skuggor.

Därtill har betydande delar av MVA:s styrelse bytts ut, det ambitiösa ambassadörsprogrammet har skrotats och allt internationell marknadsföring ska ersättas av regionalt nätverkande. De planerna fick också kritik av generalförsamlingen, och utgången blev att till extrastämman i höst ska en ny strategi och verksamhetsram arbetas fram som medlemmarna kan ta ställning till.

Enligt stadgarna måste utträde ur organisationen för 2016 anmälas senast 1 oktober. Därmed blir extrastämman avgörande för en stor del av MVA:s framtid.

Valet av ordförande och vice ordförande möttes också det av kritik, eftersom båda är danskar, men ingen svensk kandidat hade heller anmält sitt intresse. Nyvalde orföranden Søren Bregenholt konstaterade att balansen i life scienceregionen ändrats till dansk favör, men att det är viktigt att bygga broar. Han vill därför inte uttala sig om MVA:s inställning till Greater Copenhagen, så länge Skåne tvekar.

– MVA är en politiskt obunden organisation, men utvecklingen av Greater Copenhagen är avgörande för vilken roll MVA ska spela i framtiden, säger Søren Bregenholt till Rapidus.

Klik her for att se dansk version af artikeln.

Keld Broksø

Att såväl ordföranden som vice ordföranden numera är danskar mötte kritik på tisdagens årsmöte för den hårt pressade nätverksorganisationen Medicon […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]