torsdag 9 maj 2024

inloggad som

LU Bio-bolag återuppstår med nya ägare

Läkemedelsbolaget MD Pharma återuppstår, uppbackat av en grupp bioteknik- och affärsutvecklingsexperter.

MD Pharma avvecklades i höstas när LU Bio krympte sin portfölj för att kunna satsa allt på Follicum och Cantargia, som man skulle skicka till börsen. Processen leddes av Bio-Invent-veteranen Eskil Söderlind, tidigare VD för MD Pharma och det är bland andra han som håller i trådarna när uppfinnarna, professor Madeleine Durbeej Hjalt och Virginie Carmignac, nu gör ett omtag.

eskil_soderlind_ny– Bolaget återuppstår i ny form med nya ägare, men ska göra samma sak, att utveckla läkemedel mot medfödd muskulär dystrofi, muskelsjukdomar som försvagar musklerna, säger Eskil Söderlind, som åter intar rollen som vd i bolaget.

Genom sitt bolag Avena Partners är han en del av den nya ägarbasen, tillsammans med Medicon Villagebaserade Red Glead Discovery och Saromics Biostructures, samt bolaget Kombinator, som ägs av Tomas Eriksson som var ordförande för MD Pharma under förra försöket.

– Vi känner varandra väl och kompletterar varandra. Saromics Biostructures och Red Glead Discovery har den kemiska och tekniska kompetensen, jag och Tomas Eriksson jobbar med affärsutveckling och patent. Som professor på medicinska fakulteten står Madeleine Durbeej Hjalt för den vetenskapliga kompetensen, säger Eskil Söderlind till Rapidus.

Verksamheten tar vid där man avslutade i höstas, med skillnaden att tekniken gått framåt. Forskarna har utvecklat ett celltestsystem, som gör att man bättre kan utvärdera kemiska substanser innan djurtest inleds.

Inom 18-24 månader ska bolaget ha en läkemedelskandidat att ta vidare till kliniska studier. Fram till dess ska verksamheten klara sig på ägarnas insatser, men de söker också stöd från Vinnova och andra finansiärer, både statliga och privata.

– Vi räknar med att fyra, fem miljoner kommer att räcka, säger Eskil Söderlind.
Arbetsnamnet på det nybildade bolaget är för närvarande Pharma MD men det ska ändras.

Jennie Lorentsson

Läkemedelsbolaget MD Pharma återuppstår, uppbackat av en grupp bioteknik- och affärsutvecklingsexperter. MD Pharma avvecklades i höstas när LU Bio krympte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.