tisdag 16 juli 2024

inloggad som

LU Bio-bolag återuppstår med nya ägare

Läkemedelsbolaget MD Pharma återuppstår, uppbackat av en grupp bioteknik- och affärsutvecklingsexperter.

MD Pharma avvecklades i höstas när LU Bio krympte sin portfölj för att kunna satsa allt på Follicum och Cantargia, som man skulle skicka till börsen. Processen leddes av Bio-Invent-veteranen Eskil Söderlind, tidigare VD för MD Pharma och det är bland andra han som håller i trådarna när uppfinnarna, professor Madeleine Durbeej Hjalt och Virginie Carmignac, nu gör ett omtag.

eskil_soderlind_ny– Bolaget återuppstår i ny form med nya ägare, men ska göra samma sak, att utveckla läkemedel mot medfödd muskulär dystrofi, muskelsjukdomar som försvagar musklerna, säger Eskil Söderlind, som åter intar rollen som vd i bolaget.

Genom sitt bolag Avena Partners är han en del av den nya ägarbasen, tillsammans med Medicon Villagebaserade Red Glead Discovery och Saromics Biostructures, samt bolaget Kombinator, som ägs av Tomas Eriksson som var ordförande för MD Pharma under förra försöket.

– Vi känner varandra väl och kompletterar varandra. Saromics Biostructures och Red Glead Discovery har den kemiska och tekniska kompetensen, jag och Tomas Eriksson jobbar med affärsutveckling och patent. Som professor på medicinska fakulteten står Madeleine Durbeej Hjalt för den vetenskapliga kompetensen, säger Eskil Söderlind till Rapidus.

Verksamheten tar vid där man avslutade i höstas, med skillnaden att tekniken gått framåt. Forskarna har utvecklat ett celltestsystem, som gör att man bättre kan utvärdera kemiska substanser innan djurtest inleds.

Inom 18-24 månader ska bolaget ha en läkemedelskandidat att ta vidare till kliniska studier. Fram till dess ska verksamheten klara sig på ägarnas insatser, men de söker också stöd från Vinnova och andra finansiärer, både statliga och privata.

– Vi räknar med att fyra, fem miljoner kommer att räcka, säger Eskil Söderlind.
Arbetsnamnet på det nybildade bolaget är för närvarande Pharma MD men det ska ändras.

Jennie Lorentsson

Läkemedelsbolaget MD Pharma återuppstår, uppbackat av en grupp bioteknik- och affärsutvecklingsexperter. MD Pharma avvecklades i höstas när LU Bio krympte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.