söndag 19 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Johan Karlberg på Skånetrafiken…

Johan_Karlberg… jurymedlem i helgens hackathon i Lund om uppkopplade prylar i Lund, där lagen skulle använda sig av Mobile Heights egenutvecklade hårdvara Minimum Viable Device.

En tävlingsklass var “smart transport”, vem vann?

– Ryska laget PSALM vann med sin prototyp som möjliggör för resenärer att ge feedback om resan i realtid.

Hur utmärkte sig PSALM gentemot de andra deltagarna?

– De hade förberett med en mjukvara och dokumentation bättre än de andra. De visade att man på sikt kan använda prototypen på riktigt. Alla lagen var duktiga och imponerande, men PSALM hade kommit längre med att använda den tekniska lösningen Minimum Viable Device.

Är det aktuellt att implementera PSALMS prototyp för Skånetrafiken?

– Vi hade redan tankar på att tillföra den funktionalitet som de hade i sin prototyp. En sak de hade var att resenären kan ge feedback med en app under resan, till exempel om fordonet är smutsigt eller om en förare kör tokigt.

Kommer ni själva implementera något av bidragen från helgens hackathon?

– Jag tror det, inom ett till två år ska vi nog kunna ha lite av det här implementerat. Ett av de områden som vi vill lyfta är att man vill dra nytta av mobilen när men reser kollektivt. En idé är att när en resenär kommer inom räckhåll för en Minimum Viable Device kan man trigga något, till exempel när resenären lämnar bussen kan man få en förfrågan om feedback i mobilen.

Kommer någon av de övriga teamens förslag användas av Skånetrafiken?

– Vi vet inte ännu. Vi har inte tillgång till alla presentationer. Det är upp till teamen att skicka in dokumentation och presentation. Vi kommer hålla kontakten med teamen.

Övriga vinnare var finska Tweet the Heat i kategorin smarta hem. Spanska HackLab vann kategorin bäst användning av Minimum Viable Device.

Emily Binks

… jurymedlem i helgens hackathon i Lund om uppkopplade prylar i Lund, där lagen skulle använda sig av Mobile Heights egenutvecklade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]