söndag 5 maj 2024

inloggad som

Stockholm räddar Skånes pressade IT-konsulter

Direkt eller indirekt påverkas i princip samtliga IT-konsultbolag i Skåne av Ericsson och Sony Mobiles radikala neddragningar, visar Rapidus rundringning. Medan den lokala marknaden ser ut att översvämmas av lediga konsulter har efterfrågan i Stockholmsregionen blivit en räddningsplanka för flera aktörer i regionen.

Som Rapidus kunde avslöja förra veckan har den franska miljardkoncernen Ausy kastat in handduken i Sverige och sålt resterna av konsultbolaget MobyTech till Softhouse, till stor del som en konsekvens av neddragningarna på Sony Mobile och Ericssons Lundaverksamhet.

Axel Holtås 2− Man kan konstatera att det är bekymmersamt att bolag efter bolag lägger ner och minskar. Det är klart att den här regionen har fått rätt mycket stryk, säger Axel Holtås, vd för Malmöbaserade Knowit Mobile.

Knowit-koncernen har i dag cirka 150 anställda i Skåne. Liksom hos konkurrenten Cybercom, med drygt 220 anställda i Skåne, Köpenhamn och Karlskrona, väntar ledningen nervöst på närmare besked om Sony Mobiles senaste sparrunda.

– Vi har en hel del konsulter på Sony Mobile så det är klart vi påverkas. Men vi har ökat vår försäljning mot andra kunder där den här profilen är gångbar, allt från mindre automationsbolag till Axis. Vi har även riktat bössan mot starka marknader som Stockholm. Vi säljer in uppdragen på Stockholmsmarknaden men levererar härifrån, säger Axel Holtås.

På liknande sätt resonerar ledningen på Alten, med 70 anställda i Lund och Sony Mobile som viktig kund. Och även de som inte själva har konsulter hos telekomjättarna räknar med att få det tuffare framöver.

deniz_yildrim− Det vi funderar på är om priserna generellt kommer gå ner med tanke på att det kommer finnas ett överflöd av kompetens på arbetsmarknaden, säger Deniz Yildirim, vd för tretton37 som växt till närmare 100 anställda med en omsättning på 74 miljoner kronor 2014.

Och köpet av MobyTech till trots, även Softhouses vd Stefan Johansson ser om sitt hus.

− Det blir turbulent i södra Sverige, så är det bara, med ett stort utflöde av folk på konsultmarknaden. På lång sikt är jag inte orolig men på kort sikt går det bättre på andra håll, exempelvis i Mälardalen där marknaden är urstark, säger han.

Emily Binks
Erik Olauson

Direkt eller indirekt påverkas i princip samtliga IT-konsultbolag i Skåne av Ericsson och Sony Mobiles radikala neddragningar, visar Rapidus rundringning. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.