onsdag 24 april 2024

inloggad som

Idogen på väg mot börsen

Vid en bolagsstämma i går beslutade Lundabaserade Idogen att bli publikt, en förutsättning för att kunna gå till börsen. Samtidigt inleder Vibrosense Dynamics sin listningsemission inför notering på Aktietorget i början på maj.

– Vi har just tagit beslut om att bli ett publikt bolag, säger Idogens vd Lars Hedbys till Rapidus.

Han vill inte ge några fler detaljer om noteringsplanerna. I slutet på mars deltar Idogen dock på en presentation på Medicon Village anordnad av Sedermera Fondkommission tillsammans med ett tiotal andra skånska bolag, som alla redan är listade.

I höstas tog Idogen in fem miljoner i en nyemission från nya delägaren Nordic Innovation Invest. bakom investeringsbolaget står en grupp affärsänglar. Nordic Innovation Invest grundades 2008 av Staffan Bergqvist, som även grundat Enzymatica. Bland portföljbolagen finns BIMobject och Global Warning Systems, som börsnoterades i höstas.

Under vintern har Idogens ägarkrets breddats ytterligare genom en emission på 2,6 miljoner kronor.

Idogens molekyl och tillika läkemedelskandidat stänger av immunförsvaret på ett kontrollerbart sätt. Tanken är att molekylen i framtiden ska kunna bota och förebygga autoimmuna sjukdomar och minska avstötningsproblem vid transplantationer. De första kliniska testerna planeras om ungefär 1,5 år.

Bolaget grundades 2008 av Lundaforskarna Hans Olov Sjögren, Leif Salford och Bengt Widegren. Bland ägarna syns Ventac Holding och LU Innovation Systems.

Som Rapidus tidigare rapporterat var 2014 ett rekordår för skånska börsnoteringar. I år ser läkemedelsbolagen Aptahem, Cantargia och medicinteknikbolaget Vibrosense Dynamics ut att bli de första som listar sig.  Cantargia tog inför noteringen på First North nästa vecka in 44 miljoner kronor i en garanterad nyemssion. Inför introduktionen på Aktietorget i början på maj siktar Vibrosense på att få in 12 miljoner kronor i en listningsemission som nyss påbörjats.

Emily Binks

Vid en bolagsstämma i går beslutade Lundabaserade Idogen att bli publikt, en förutsättning för att kunna gå till börsen. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad