tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Galecto Biotechs vd Hans Schambye…

… vars läkemedelskandidat mot lungfibros tilldelats fått Investigational New Drug-status av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Vad innebär detta?

Hans Schambye– Att vi blivit godkända för att genomföra kliniska studier på patienter i USA. Nu kan vi bland annat undersöka säkerhet och effekterna av läkemedlet.

Hur gick det till?

– Efter att man har lämnat in sin ansökan till FDA går de igenom all forskning som man gjort som har med läkemedlet att göra. Därefter följer diskussioner om hantering och så vidare innan FDA bestämmer om man får göra ytterligare tester.

Ni är just på väg att påbörja fas Ib/IIa-studier i Storbritannien på er läkemedelskandidat. Hur ser planen ut framöver?

– Det dröjer åtminstone sex till sju år innan det blir tal om en marknadsintroduktion. Däremot förväntas FDA-prövningen vara klar om drygt ett och ett halvt år. Vid det laget har vi nått Fas IIb och då väntar kliniska tester på betydligt fler patienter.

I höstas landade ni ett avtal med amerikanska läkemedelsjätten Bristol-Meyers Squibb, värt upp till 3,3 miljarder kronor. Hur påverkar godkännandet av FDA ett eventuellt uppköp?

– Enligt avtalet ska vi avsluta alla pågående kliniska och pre-kliniska tester innan det blir aktuellt. Det dröjer alltså åtminstone ett och ett halvt år till. Om vi kan påvisa den effekt som vi förväntar oss så ska det gå bra, men man vet aldrig.

Hur fick ni Bristol-Meyers Squibb på kroken?

– De bygger upp en portfölj och har även köpt ett annat bolag med samma indikatorer.

Izabella Rosengren

… vars läkemedelskandidat mot lungfibros tilldelats fått Investigational New Drug-status av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Vad innebär detta? – Att vi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.