tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Readsoft får småsyskon i nya moderkoncernen

Amerikanska jätten Lexmark fortsätter på den inslagna uppköpsvägen. Sedan förvärvet av Helsingborgsbolaget Readsoft i höstas har Lexmark lagt under sig ytterligare två mjukvarubolag inom samma division.

Readsoft har sedan avnoteringen i oktober fortsatt agera som eget bolag, parallellt med att ledningen tillsammans med den nya amerikanska ägaren Lexmark utvärderat hur verksamheten ska integreras.

Per Akerberg Readsoft– Vår organisation ska passas i in deras, som är uppdelad efter funktion medan vi har en mer traditionell matrisorganisation med geografier och utvecklingslabb. Vår utvecklingsavdelning kommer exempelvis jobba närmare Lexmarks mjukvarudivision och utvecklingsenheterna i USA, Tyskland och Indien men vi vet inte exakt hur det kommer att se ut. Vi har börjat planera och det är hektiskt, men min bedömning är att integrationen och tillhörande systembyte är klart i höst, säger Readsofts vd Per Åkerberg till Rapidus.

Lexmark, noterat på New York-börsen och med mer än 13.000 anställda världen över, är i dag främst aktivt inom tillverkning av laserskrivare. Men sedan Readsoft köptes upp i fjol har koncernen förvärvat ytterligare två mjukvarubolag för att komplettera verksamheten.

Bolagen man tagit över är amerikanska Gnax Health, som sysslar med datalagring för vården, och Torontobaserade Claron Technology, en leverantör av medicinsk bildvisning som köptes för 37 miljoner dollar i januari. Båda förvärven har lagts i samma division som Readsoft och är en del i Lexmarks strategi att öka intäkterna från mjukvara.

Vilken roll får Readsoft i Helsingborg i framtiden?

– Jag ser inget annat än att vi kommer att vara kvar här, vi har en unik kompetens och ska fortsätta att utveckla den tjänst vi har, säger Per Åkerberg.

Kommer varumärkesnamnet finnas kvar?

– Readsoft kommer att vara kvar tills vidare, men min spekulation är att det blir en förändringar på sikt. Lexmark har ju förvärvat ett tiotal bolag de senaste åren och man kan nog inte underhålla så många varumärken.

Readsoft har cirka 650 anställda i 17 länder, varav 60 i Helsingborg och 130 i Kista. 2013 omsatte bolaget drygt 760 miljoner kronor. Readsoft grundades 1991 och utvecklar system för digital hantering av dokument och fakturor. Lexmark tog över verksamheten efter en tuff budstrid med brittiska Hyland Software.

Jennie Lorentsson

Amerikanska jätten Lexmark fortsätter på den inslagna uppköpsvägen. Sedan förvärvet av Helsingborgsbolaget Readsoft i höstas har Lexmark lagt under sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.