lördag 4 maj 2024

inloggad som

Hövding ökar försäljningen – och förlusten

Samtidigt som hajpade Malmöföretaget Hövding skakas av grundarnas avhopp, kan vd Fredrik Carling se tillbaka på ett år då marknaden äntligen börjat lossna för de högteknologiska cykelhjälmarna. Men samtidigt som försäljningen går uppåt, går resultatet neråt.

Rapidus har tagit del av Hövdings senaste årsredovisning och granskat finanserna bakom det omskrivna innovationsföretaget i Malmö.

Antalet sålda cykelhjälmar ökade med 63 procent under räkenskapsåret september 2013 till augusti 2014, men efter ytterligare en prissänkning för airbaghjälmen slog detta bara igenom med en 50-procentig ökning av nettoomsättningen, till 6,5 miljoner kronor.

Förlusten växte till minus 26 miljoner kronor, jämfört med minus 23 miljoner året innan.

Hövding kontrolleras idag av statliga Industrifonden samt privata riskkapitalbolagen LMK Industri och Indigo Capital Partners. Så sent som igår kväll kom beskedet att bolagets medgrundare Terese Alstin lämnar verksamheten, något som den andra grundaren Anna Haupt gjorde strax innan jul.

De kommer helt enkelt inte överens med vd Fredrik Carling, som 2012 rekryterades till Hövding från modeföretaget Diesel.

orjanjohansson_liten– Det är naturligtvis tråkigt, men betyder ingen dramatik för bolaget som sådant. Det är alltid bra att ha grundarna kvar, men det är också viktigt att vi kan lägga energin i en riktning. Fredrik Carling kommer att jobba kvar, säger styrelsens ordförande Örjan Johansson till Rapidus.

Idag säljs Hövding genom över 300 butiker i 14 länder. Nästa steg är expansion i Japan. Vid räkenskapsårets slut hade bolaget knappt 17 miljoner kvar i kassan och planen är att resa mer riskkapital under 2015.

fredrik carling mindre– Vi är i en process att ta in ytterligare kapital. Vi har störst tillväxtmarknad utanför Sverige och har i nuläget diskussioner med en handfull internationella aktörer, säger Fredrik Carling.

Den hajpade cykelhjälmen kostade initialt 4.000 kronor. Nu ligger prislappen på 2.695 kronor. Hövding har huvudkontor på Grimsbygatan i Malmö och i nuläget 21 anställda.

Emily Binks
Kristian Svensson

Samtidigt som hajpade Malmöföretaget Hövding skakas av grundarnas avhopp, kan vd Fredrik Carling se tillbaka på ett år då marknaden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.