torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Malmöforskare utvecklar diabetesmedicin med Vinnovapengar

|  ,
|  

Typ 2-diabetes är världen snabbast ökande kroniska sjukdom. På Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö har en grupp forskare fått Vinnova-pengar för att vidareutveckla sin läkemedelskandidat som ska förbättra insulinkänsligheten i levern.

Antalet insjuknande i typ 2-diabetes, även känd som vuxen- eller åldersdiabetes, har ökat från 30 miljoner år 1985 till drygt 285 miljoner människor 2010. Anledningen beror främst på att fler och fler människor lider av övervikt och stress, rökning och vissa genetiska faktorer.

I december 2014 tilldelades Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet en miljon kronor av Vinnova för att testa sin idé om sulforaphanoider, en antioxidant, som behandlingsmetod av lever-insulinresistens i typ-2-diabetes. Syftet är att utveckla projektet för att attrahera ytterligare investeringar, vilka behövs för en konceptvalidering.

– Vi gjorde olika matematiska modeller av genuttryck och genförändringar i diabetes och hittade en potentiell substans som förbättrar insulinkänsligheten i levern, säger Anders Rosengren, läkare, diabetesforskare och projektansvarig för forskningsstudien.

Han är noga med att påpeka att det inte handlar om ett botmedel utan om ett komplement till redan existerande behandlingar.

Under 2015 kommer forskarna att testa hur säker substansen är ur toxisk synpunkt. Är försöken lyckosamma väntar patientförsök om drygt två år. Än så länge finns inga kopplingar till näringslivet.

– Det är svårt att säga när det blir aktuellt, det beror helt på vad substansen har för effekter. Vi tror dock att den är väldigt snäll och icke-toxisk, vilket gör den till ett attraktivt läkemedel, säger Anders Rosengren.

Izabella Rosengren

Typ 2-diabetes är världen snabbast ökande kroniska sjukdom. På Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö har en grupp forskare fått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.