tisdag 23 april 2024

inloggad som

Halverat Watreco hoppas på partnersamarbete

Förra året präglades av långdragna verifieringsprojekt, uteblivna samarbeten och mycket lite försäljning. För att vända utvecklingen har miljöteknknikbolaget Watreco gett sig ut på jakt efter en större investerare eller industriell partner.

Anders Lindskog, vd för Malmöbolaget Watreco, konstaterar att de senaste årens utveckling gått i moll. Sedan 2010 har personalen halverats, samarbeten gått i stå och projekt runnit ut i sanden. Ett sådant exempel är bolagets idé om att odla jätteräkor med spillvärme från skånska avfalls- och fjärrvärmeanläggningar.

– Vi förde diskussioner med Sysav, men fick nej och där tog det stopp. Vi hade inte resurser att driva det vidare och det fanns ingen investerare som vill ta risken, säger Anders Lindskog.

Watreco bildades 2004 och består i dagsläget av vd Anders Lindskog och utvecklingschef Curt Hallberg, samt en försäljare i Luxemburg. Bolaget utvecklar och säljer energieffektiva system inom bland annat vattenberedning och kalkreduktion. Metoden är baserad på den patenterade tekniken Vortex Process Technology som sätter vattnet i en kraftig rotationsrörelse, vilket skapar en virvel vid ett betydligt lägre tryck och flöde än vad som är möjligt med andra tekniker.

Under 2014 genomfördes verifieringsprojekt och prototyptestningar för potentiella klienter, bland annat i floden Dommel, en biflod till Eindhoven i Belgien och Nederländerna. Rapporter om de olika projektet väntas under våren 2015.

– Vår förhoppning är att det blir initiala order för de tester som har fungerat väl. Vi hoppas hitta en investerare eller en industriell partner som kan driva oss vidare och dra nytta av vår teknologi. Men det är tufft. Det är miljö vi snackar om och då är det svårt, säger Anders Lindskog.

Bland Watrecos kunder finns bland annat Malmö stad, Malmö Arena, Uppsala kommun och Cloetta Center.

Izabella Rosengren

Förra året präglades av långdragna verifieringsprojekt, uteblivna samarbeten och mycket lite försäljning. För att vända utvecklingen har miljöteknknikbolaget Watreco gett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad