onsdag 24 april 2024

inloggad som

Skånsk inkubator blir accelerator

Helsingborgsinkubatorn Think växlar upp till att bli en accelerator, ett snabbt komplement till övriga inkubatorer i regionen.

Den främsta skillnaden mellan det traditionella inkubatorprogrammet och acceleratorn som nu lanseras är tidsaspekten.

– Acceleratorn är ett kortare program, tre månader jämfört med två år som är normalt för de flesta inkubatorer. Acceleratorn är intensiv, bolaget ska gå från idé till prototyp, användare, kunder och investering under tiden i programmet, säger Johannes Ivarsson, acceleratorchef på Think Accelerate i Helsingborg.

Den gamla, traditionella inkubatormodellen som Think använde sig av är tills vidare lagd i malpåse.

– Vi gör den här förändringen för att komplettera de andra inkubatorerna i regionen och få en större mångfald, vilket har efterfrågats. Modellen har vi lånat från USA, den funkar utmärkt där och vi tror den kan fungera väl även i Sverige. Tanken är att ta in sju företag i vår och ytterligare sju i höst, säger Ivarsson till Rapidus.

I acceleratorn, som riktar sig till digitala bolag främst inom mjukvara och webb, används mer extern kompetens än i inkubatorn, och hela programmet avslutas med en demodag.

– Då får bolagen ett antal minuter på sig att pitcha sin produkt eller idé inför ett gäng investerare och affärsänglar. Tycker någon att det är intressant kan de prata vidare, det är ett effektivt sätt att synas och söka såddfinansiering, säger Johannes Ivarsson.

Think Accelerate finansieras av Helsingborgs stad och Region Skåne.

Jennie Lorentsson

Helsingborgsinkubatorn Think växlar upp till att bli en accelerator, ett snabbt komplement till övriga inkubatorer i regionen. Den främsta skillnaden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad