söndag 19 maj 2024

inloggad som

Han tar över Baxter i Lund – ny dialysmaskin på gång

Niclas Jonasson tar över som ny platschef på Baxter i Lund, före detta Gambro, efter att Klas Arildsson rekryterats till en chefspost på Getinge. Niclas Jonasson fortsätter vid sidan av platschefsposten som ansvarig för produktionen av dialysmaskiner i både Italien och Lund.

Niclas Jonasson– Redan i dag är dialysmaskiner förknippat med sajten Lund, så på det sättet flyter de här rollerna ihop. Min uppgift som platschef blir att samordna och stärka sajten, både internt och externt. Vad gäller den operativa delen så kommer personalen fortfarande rapportera till linjechefer, säger Niclas Jonasson till Rapidus.

I dag arbetar ca 800 personer på Baxter i Lund, varav 250 med produktion och 250 med forskning och utveckling. Just nu pågår förberedelser för att sätta en ny dialysmaskin i produktion.

– Förutom det naturliga fokuset på produktion av maskiner och engångsprodukter för dialys har vi ett mycket stort fokus på forskning och utveckling i Lund. Vi har även andra viktiga, globala funktioner  här, såsom försäljning, marknadsföring, logistik och finans, säger Jonasson.

Sedan amerikanska Baxter köpte Gambro 2013 för fyra miljarder dollar (26.5 miljarder svenska kronor) har det skett en större personalnedskärning på Lundakontoret. I maj 2014 varslades 60 personer om uppsägning.

– Lund är en fortsatt viktig sajt för Baxter. Men man optimerar och förbättrar. Några produkter fasas in, medan andra fasas ut. När vi gick ut och varslade 2014 var det för att vi hade en utfasning av en produkt, säger Niclas Jonasson.

Vad har det skett för förändringar sedan Baxter tog över?

– På kvalitetssidan finns processer som ska integreras mer med Baxter. Det är väl i sin linda egentligen när det gäller sajtintegrationen, men det kommer hända en del under året, med HR-processer, labeling och distribution. Eftersom Baxter köpte Gambro så är det deras processer, men de har sysslat med ungefär samma produkter och har ungefär samma processer, säger Niclas Jonasson.

Gambro tillverkar produkter för njurdialys och har specialiserat sig på hemodialys och akut dialys som båda utförs på klinik. Akut dialys används när en patient drabbas av akut njursvikt. Baxter har innan uppköpet främst utvecklat dialysmetoder som utförs i patientens hem.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra och kan tillsammans erbjuda patienter heltäckande njurvård både inom kronisk och akut njurvård. Det är klart att vi har processer som de är intresserade av, och jag skulle säga att de är väldigt lyhörda för att höra hur vi jobbar. Men det är onekligen så att mycket kommer gå in i det sättet som Baxter jobbar, säger Niclas Jonasson.

Gambro startade för femtio år sedan och äger i dag rättigheterna till fler än 1.800 patent och har produktionsanläggningar i nio länder.

Baxter är ett globalt medicinskt företag som utvecklar specialiserade behandlingsmetoder och läkemedel. Baxter har kontor och produktionsanläggningar i 100 länder, med huvudkontor i Deerfield utanför Chicago. Globalt har koncernen drygt 60.000 medarbetare. Försäljning var 15,3 miljarder dollar och FoU-investeringar var 1,2 miljarder dollar under 2013.

Hanna Sigeman

Niclas Jonasson tar över som ny platschef på Baxter i Lund, före detta Gambro, efter att Klas Arildsson rekryterats till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]