torsdag 29 februari 2024

inloggad som

INXL gör strategiskt vägval – säljer bolag för hemlig summa

First North-noterade INXL Innovation i Lund knoppar av dotterbolagen Grade och Mashie i en affär med riskkapitalbolaget Monterro. Genom transaktionen får INXL en hemlig summa pengar som satsas direkt i framtidsspåret e-handel.

Grade, inriktat på e-learning, omsätter cirka 18 miljoner kronor på årsbasis medan Mashie, som utvecklat ett webbsystem för industriköksplanering, omsätter cirka 12 miljoner. Bolagen står för cirka 30 procent av total omsättning i INXL-gruppen. Men som Rapidus rapporterade imorse är det nu e-handelsområdet, med dotterbolagen Avensia och Force12, som kommer stå i fokus för INXL.

Per Wargeus– Vi har haft en diskussion i styrelsen ifall vi ska bredda oss med fler dotterbolag eller fokusera på ett smalare område. Vi väljer att fokusera och det är då naturligt att gå vidare med e-handel där vi haft störst tillväxt, säger koncernchef Per Wargéus till Rapidus.

Kvar i INXL efter affären med Monterro blir cirka 65 anställda. De båda dotterbolagen Avensia och Force12 har senaste kvartalen visat en tillväxt på över 40 procent. Avensia och Force12 jobbar med allt ifrån konsultinsatser till egna system inom e-handel, med partners som EPiServer, Apptus och Inriver. Bland kunderna märks Kjell & Co och Byggmax.

Under 2015 räknar Per Wargéus med att behöva nyrekrytera 15 personer, främst utvecklare och projektledare.

– Vi är fortfarande i början av e-handelns utveckling. Just nu syns inga tecken på att det ska mattas av utan tillväxten håller i sig.

Försäljningen av Mashie och Grade ska klubbas på en extrainsatt bolagsstämma i mitten av februari. Cirka 30 anställda följer med i affären över till Monterros ägande.

– Vi kommer nu köra dessa bolag helt separat. De är två helt olika case, men vi avser gå in med investeringar i personal och marknad i båda, säger Lars Sveder, managing partner på Monterro.

I fjol köpte ni ut CRM-specialisten Lundalogik från Bisnode-koncernen. Hur ser ni på Skånes näringsliv?

– Efter att ha scannat 300 bolag sedan starten för ett par år sedan känner vi att södra Sverige har en proportionellt högre andel intressanta bolag än övriga landet. Det finns en bra entreprenörskultur här och jag tror vi kommer göra fler investeringar i Skåne, säger Lars Sveder till Rapidus.

Kristian Svensson

First North-noterade INXL Innovation i Lund knoppar av dotterbolagen Grade och Mashie i en affär med riskkapitalbolaget Monterro. Genom transaktionen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.