torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Aptahem tar in fyra miljoner

Läkemedelsbolaget Aptahem i Malmö har genom en rad mindre emissioner blivit närmare fyra miljoner kronor rikare. Samtidigt har bolaget ombildats från ett privat till att bli ett publikt aktiebolag, ett krav för att exempelvis kunna börsnoteras.

Något beslut om börsnotering har bolaget dock inte fattat ännu, uppger vd:n Mikael Lindstam.

– Att ombildas till ett publikt bolag var en förutsättning för att de privata investerarna skulle gå in i bolaget, säger han till Rapidus.

Aptahem grundades 2014 under Forskarpatent i Syds paraply. Bolaget arbetar med att utveckla antikoagulerande läkemedel för att förebygga och behandla sjukdomar som orsakas av blockering av blodkärl, till exempel stroke och hjärtsvikt. Bolaget har flera patenterade läkemedelskandidater, varav det som kommit längst i utvecklingen just nu befinner sig i en pre-klinisk fas. Kliniska studier på människor beräknas ske tidigast 2016.

– Det finns ett starkt behov att finna bättre antikoagulerande läkemedel med säkrare och effektivare behandling än de som finns på marknaden i dag, vilket framöver skulle kunna ge mycket goda intäkter, säger Mikael Lindstam.

Aptahem har i dag tre anställda och ägs i huvudsak av uppfinnarna och Forskarpatent i Syd, som så sent som i november noterade portföljbolaget Gabather på Aktietorget. Forskarpatent i Syd var även med och startade Galecto, som i höstas såldes till Bristol-Meyers Squibb i en affär värd uppåt 3,3 miljarder kronor. Vid årsskiftet avvecklades Forskarpatent i Syd och portföljen, inklusive Aptahem, togs över av Almi med målet att sälja ut innehaven under 2015.

Izabella Rosengren

Läkemedelsbolaget Aptahem i Malmö har genom en rad mindre emissioner blivit närmare fyra miljoner kronor rikare. Samtidigt har bolaget ombildats […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad