torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Sony sparar mer i mobilsegmentet – jobb hotade i Lund

Sony Mobile stod inför 15-procentiga besparingar och skulle göra sig av med tusen anställda. Men i slutet av hösten skärpte nya vd:n Hiroki Totoki sparkravet ytterligare. I Lund befaras nu nedskärningar.

Hiroki Totoki tillträdde som vd för Sony Mobile i mitten av november. Han kom direkt från moderbolagets finansavdelning och dröjde inte länge med att avisera en utökning av de tidigare lagda sparplanerna.

– Vår nya vd har skärpt sparkravet. Han har sagt att besparingen måste bli väsentligt större än de 15 procent som kommunicerats innan. Sedan vet vi inget mer. Det enda vi hör är rykten, säger fackföreningen Sveriges Ingenjörers klubbordförande Ulf Bengtsson.

Enligt uppgifter till Rapidus handlar det nu om en 30-procentig neddragning av kostnadsmassan de närmaste två åren. På Sony Mobiles anläggning utmed E22 i norra i Lund jobbar ett par tusen medarbetare, primärt med mjukvaruutveckling. Det är ännu oklart hur sparbetinget kommer att slå där.

Bakgrunden är vikande försäljning av telefonserien Xperia. Mobilsegmentet visar åter förlust och i höstas gjordes en massiv nedskrivning av hela mobilaffären.

Lina Andersson, kommunikationsansvarig i Lund, bekräftar att ett nytt sparkrav presenterats internt veckorna innan jul, men vill inte kommentera siffran 30 procent.

– Fyra områden finns i fokus för Sony Mobile framöver: sälj- och marknadsstrategi samt översyn av produktportfölj och organisation, säger Lina Andersson till Rapidus.

Globalt sysselsätter koncernen 7.000 personer. Det tidigare presenterade sparkravet på 15 procent av personalstyrkan lades i mitten av september och motsvarar 1.000 anställda, varav 800 är definierade i Kina. I Lund befaras nu nya varsel efter det stålbad man gått igenom senaste åren. Företagsledningen väntas komma med fler detaljer om några veckor.

– Besparingspaket av denna typ innebär alltid att jobb är hotade, säger fackordförande Ulf Bengtsson.

Vd för Sony Mobiles svenska verksamhet är Bengt-Arne Molin.

Kristian Svensson

Sony Mobile stod inför 15-procentiga besparingar och skulle göra sig av med tusen anställda. Men i slutet av hösten skärpte nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]