måndag 13 maj 2024

inloggad som

Nya miljoner till Canimguide Therapeutics

Canimguide Therapeutics i Höllviken tar in fyra miljoner kronor från tidigare ägare. Pengarna ska gå till att finansiera den fortsatta forskningen kring bolagets läkemedelskandidat mot cancer.

– Det betyder att vi tryggar finansieringen för 2015 och kan fortsätta med de prekliniska studierna. Vi tar ett steg i taget och räknar med att inleda ett samarbete med någon lämplig partner när det blir dags för lansering, men dit är fortfarande en lång process, säger Canimguide Therapeutics ordförande Jan Christensson till Rapidus.

Bolagets läkemedelskandidat bygger på en upptäckt som grundaren och majoritetsägaren Leif Håkansson gjorde tillsammans med kollegor under sin tid som chef för avdelningen för klinisk tumörimmunologi vid Linköpings universitetssjukhus. Vid en kartläggning fann de att vid flera typer av cancer bildas ett ämne i kroppen som hämmar patientens immunförsvar. Läkemedelskandidaten funktion är att blockera hämmaren, och att få immunförsvaret att bekämpa cancern.

Vid sidan av Leif Håkansson är runt 25 privatpersoner med i ägarbilden. Förra gången Canimguide tog in kapital var för två år sedan, då ägarna sköt in tio miljoner.

Jennie Lorentsson

Canimguide Therapeutics i Höllviken tar in fyra miljoner kronor från tidigare ägare. Pengarna ska gå till att finansiera den fortsatta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen