fredag 19 april 2024

inloggad som

Sony Mobile-chef leder telekomhöjdarnas kamerasatsning

Sedan starten i början av året har de namntunga grundarna till Modcam varit tystlåtna med vad företaget egentligen ska göra. Rapidus kan i dag lyfta på förlåten till teknikbolaget, som just fått en ny vd i Sony Mobile-veteranen Andreas Nordgren.

Modcam har utvecklat en sensorenhet där en kamera kombineras med bland annat mikrofon och GPS-mottagare och som ska kunna användas för olika typer av övervakning. Sensorn analyserar informationen lokalt och skickar små mängder av data direkt, utan att bilder sparas, vilket gör att man kan runda integritetsfrågan.

– Den kan användas för att övervaka anläggningar, analysera vägar, hur folk rör sig i butiker, hur länge de står still, samt kvaliteten i industriflöden, säger styrelseordföranden Bogdan Tudosoiu till Rapidus.

Hårdvaran är byggd av olika standardkomponenter och kombineras med Android-baserad mjukvara och möjligheter för olika typer av insticksprogram. Till skillnad från många andra bolag som sysslar med informationsinsamling säljer inte Modcam tjänsten utan plattformen.

Ett antal patent för att hantera enheten och informationen finns och enligt Bogdan Tudosoiu pågår redan diskussioner med ett par större bolag i Europa och USA som är intresserade av tekniken.

Först ska den dock testas och demonstreras. Under första kvartalet 2015 räknar Bogdan Tudosoiu med att ha den första affären i hamn. Han håller på att fasa ut sig från rollen som teknisk chef på klusterorganisationen Mobile Heights för att kunna satsa helhjärtat på Modcam, som i dag sysselsätter en handfull personer och har adress på Mobile Heights Center i Lund.

Utöver Bogdan Tudosoiu har Modcam grundats av Huaweis platschef Tord Wingren, TAT-grundaren Karl-Anders Johansson och Polar Rose-grundaren Jan Erik Solem. Förutom dem har Sigma Connectivitys vd Fredrik Hedlund och Björn Lundqvist från Sony Mobile-sfären satsat pengar i bolaget. Nyrekryterad vd är Andreas Nordgren, med ett långt förflutet från olika ledande befattningar på Sony Mobile.

Jennie Lorentsson

 

Sedan starten i början av året har de namntunga grundarna till Modcam varit tystlåtna med vad företaget egentligen ska göra. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.