tisdag 23 april 2024

inloggad som

Nytt Malmöbolag ska digitalisera godstrafiken

Efter avregleringen av godstrafiken på 1990-talet har en rad mindre aktörer börjat rulla på de svenska järnvägarna. Här ser nystartade IT-bolaget VisualRail i Malmö sin chans.

VisualRail utvecklar mjukvara för att hantera logistiken där exempelvis Trafikverkets tidtabeller ska jämkas samman med tillgängliga tåg och förare. Första kunduppdraget handlar om en webbapplikation där lokförarna kan se var och när de ska köra nästa gång.

− Ett godståg som ska rulla från Malmö till Umeå behöver byta förare fyra gånger på vägen. Och blir det försenat längs vägen måste man hålla på och ringa till varje förare, säger Markus Freytag.

Han har själv en bakgrund som lokförare och trafikplanerare. VisualRail har han grundat tillsammans med programmerarna Fernando Barrajon och Andreas Göransson. Än så länge är bolaget mest ett sidoprojekt, Andreas Göransson har exempelvis kvar sin tjänst som adjunkt vid Malmö Högskola.

Markus Freytag räknar med de första intäkterna under 2015, med siktet inställt på små- och medelstora godsoperatörer.

− De stora bolagen, som Green Cargo och norska Cargonet, har stora budgetar och stora IT-bolag som leverantörer. Men det finns en hel bukett av mindre spelare, framförallt på godssidan, och här räknar vi med att kunna konkurrera eftersom vi är så nischade, säger Markus Freytag.

Erik Olausson

Efter avregleringen av godstrafiken på 1990-talet har en rad mindre aktörer börjat rulla på de svenska järnvägarna. Här ser nystartade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad