fredag 3 maj 2024

inloggad som

Äpplet är satt i rullning

|  , , , , ,

KristianKort sagt: Den tredje stora nyheten om Apple och Skåne på bara några år är den i raden som förmodligen kommer få störst betydelse för regionens näringsliv. Ett av världens mest tongivande IT-bolag kan väl inte ha fel?

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Som Rapidus avslöjade igår startar amerikanska IT-jätten Apple ett utvecklingskontor på Mobile Heights Center i Lund. Exakt vilken inriktningen blir är oklart – Apple har gjort det till en konst att undvika mediekommentarer.

Det ligger dock nära till hands att utgå från att det handlar om mobilteknisk utveckling i gränslandet mellan traditionell IT och den starka trenden att allt fler prylar kopplas upp mot nätet, det så kallade Internet of things.

Denna industri har kommit att bli ett viktigt framtidshopp för Skåne, efterhand som Ericsson monterat ner mobiltillverkningen och Sony Mobile visat sig ha stora bekymmer att hålla lönsamheten uppe.

Invest in Skåne, klusterorganisationen Mobile Heights och andra har slitit hårt för att locka hit nyetableringar. Med åren har vi också fått flera spännande tillskott i regionen som Intel, Microsoft och Blackberry.

Vi har även sett företagsförvärv, där just Apples köp av Malmöföretagen Polar Rose och AlgoTrim är bland de mer spektakulära. Då var mönstret att tekniken och många av nyckelmedarbetarna inlemmades i verksamheten hemma i Kalifornien, så det är tydligt att Apple denna gång valt en annan väg.

Rapidus nyhet om det nya utvecklingskontoret fick stor spridning under torsdagen, men uppmärksamheten har trots det varit mindre än det enorma genomslag som uppköpen av Polar Rose och AlgoTrim gav i världens Apple-fixerade medier. Det paradoxala är att gårdagens nyhet är den som kan få störst betydelse för oss i Skåne.

Vi vet ännu inte vad som ligger bakom etableringen i Lund, men vi får förutsätta att det är ett högst aktivt beslut. Det innebär att snöbollen, eller kanske ska vi säga äpplet, är i rullning vad gäller uppbyggnaden av framtidens IT- och mobilkluster.

Visst har vi många utmaningar i Skåne, men signalvärdet är tydligt. Det är här man ska vara. Vi har en innovativ miljö, med både uppstartsföretag och etablerade jättar. Och i takt med att vi lockar till oss tunga namn blir vårt varumärke starkare, vilket i sin tur riktar nya ögon mot oss.

Enligt Rapidus uppgifter har Apple initialt hyrt in sig på ett kontor för 10-12 personer. Planerna för framtiden beror troligen inte bara på Apple och hur filialen i Lund presterar, utan en del hänger på utvecklingen i regionen.

Det gäller att inte sluta jobba. Visst är vi duktiga som lockar till oss de bästa, men när nu jättarna är här ska vi inte fråga oss vad dessa bolag kan göra för Öresundsregionen – utan vad Öresundsregionen kan göra för dem i form av ett fruktsamt näringslivsklimat.

Kort sagt: Den tredje stora nyheten om Apple och Skåne på bara några år är den i raden som förmodligen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.