måndag 29 april 2024

inloggad som

Hårdbantat Lyyn visar svarta siffror

Sommarens stålbad har rätat upp ekonomin för hårdvaruutvecklaren Lyyn på Ideon. Bolaget, som i våras tvingades till kontrollbalansräkning och avnotering från Aktietorget efter svidande förluster, visade svarta siffror i oktober, uppger vd:n och storägaren Gunnar Sjögren.

I juni valde de tidigare storägarna Östersjöstiftelsen och Tibia Konsults dotterbolag Holahög holding att kasta in handduken och sälja sina 73 procent av det blödande bolaget till Lyyns spanska distributör Safran Developments. Lyyn hade då i flera år försökt slå sig in på övervakningsmarkanden med sin teknik för bildförbättring i realtid. Men genombrottet lät vänta på sig och 2013 slutade med sjunkande omsättning och ett rörelseresultat på -5,3 miljoner kronor.

Bakom Safran Developments står bland andra den skånska affärsmannen Mats Cremon och Gunnar Sjögren, som tidigare arbetat med att sälja Lyyns produkter på den portugisiska och spanska marknaden. Genom att kapa delar av de fasta kostnaderna och enbart fokusera på tillverkare av undervattensfarkoster som kundgrupp har duon lyckats få bolaget på fötter, uppger Gunnar Sjögren.

Bland annat har Lyyn skrivet ett avtal om tätare leveranser till existerande kunden Video Ray, en amerikansk tillverkare av fjärrstyrda undervattensfarkoster.

− I oktober gick vi plus. Jag vet inte om det hänt tidigare, säger Gunnar Sjögren.

Uppåt 80 procent av intäkterna kommer i dag från undervattenssegmentet, men bolaget har även fått kunder bland en rad länders kustbevakningar och flottor, uppger Gunnar Sjögren.

Lyyn har numera inga fast anställda men en handfull nyckelpersoner är anknutna på konsultbasis, däribland teknikchefen Anders Holm. Gunnar Sjögren räknar med att omsättningen i år landar på runt 1,5 miljoner kronor och siktar på en försiktig försäljningsökning de närmaste åren.

− Vi kommer inte göra som man gjort tidigare i bolaget, där man försökt växa inom många marknadssegment samtidigt och klä sig för en exit. Vi kommer vända på varenda krona vi investerar för att se så vi kan få tillbaka pengarna, säger han.

Utöver Safran Developmenst ägs Lyyn fortfarande till 20 procent av minde delägare, en rest från tiden då bolaget var noterat på Aktietoget.

Sommarens stålbad har rätat upp ekonomin för hårdvaruutvecklaren Lyyn på Ideon. Bolaget, som i våras tvingades till kontrollbalansräkning och avnotering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.