onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Marint Centrum snart fullt efter inflyttningar

Marint Centrum i Simrishamn, som tidigare haft problem med tomma lokaler, har fått två nya hyresgäster. Danska TallyKey A/S flyttade in i lokalerna för ett par veckor sedan, och snart får de sällskap av det kommunala gymnasiet Nova Academy, som ska bygga ett laboratorium i huset.

Marint Centrum skapades 2010 med syfte att bli en science park för marina miljöer, där näringsliv, forskning, offentliga verksamheter och organisationer knyts samman. Med de två nya hyresgästerna är de nu elva stycken som sitter i den nyrenoverade tegelbyggnaden i hamnen.

– Det kommer bli fullt ganska snart, säger Therese Jephson, projektledare på Marint Centrum.

Inom projektet InnoVatten, som bland annat syftar till att utveckla ett regionalt nätverk för innovationer gällande havet, samarbetar Marint Centrum med både Lunds universitet och Ideon. Under projekttiden 2013-2014 har InnoVatten fått tre miljoner i stöd från EU, region Skåne och Simrishamns kommun.

I våras fick Marint Centrum ytterligare stöd från Vinnova för att vidareutveckla det marinekologiska samarbetet med Lunds universitet. Några av projekten handlar om att minska läkemedelsresterna i havet och marina undersökningar av Hanöbukten.

Nyinflyttade TallyKey är ett danskt företag som funnits i Sverige i drygt tio år, och säljer el- och vattenlösningar anpassade för allt från fiske- och småbåtshamnar till ställplatser och campingar. Elstolparna och systemen finns bland annat i Simrishamn, Ystad och Malmös hamnar, men även i övriga landet.

Marint Centrum finansieras av Simrishamns kommun, Sparbanken Syds stiftelse, Region Skåne och EU:s regionala utvecklingsfonder. Bland redan befintliga hyresgäster finns bland annat Nyföretagarcentrum, Kustbevakningen, konsultföretaget SE Aquatic Solutions och Havs- och vattenmyndigheten.

Hanna Sigeman

Marint Centrum i Simrishamn, som tidigare haft problem med tomma lokaler, har fått två nya hyresgäster. Danska TallyKey A/S flyttade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.