fredag 10 maj 2024

inloggad som

IT-doldis i Malmö produktsatsar för miljoner

|  , , ,

Sedan 2012 har 100-mannabolaget Tedkomp i Malmö lagt mångmiljonbelopp på att utveckla ett eget avvikelsesystem för industrier och tjänstebolag. Med lanseringen avklarad räknar vd Mats Tedenryd med att dubbla personalstyrkan de närmaste tre åren.

Mats Tedenryd grundade Tedkomp 2003 efter att ha arbetat som IT-chef på bland annat börsnoterade Svedala Industri, Pharmacia Consumer Healthcare och suttit i koncernledningen för Perstorp. Sedan dess har bolaget i all tysthet växt till en mindre konsultkoncern med dotterbolag inom industri-el och automation, mekanik, inbyggda system och mobilteknik samt allmän IT-konsulting.

Snabbast växte Tedkomp de första åren, sedan 2007 har personalstyrkan legat stadigt runt 100 personer. Men Mats Tedenryd vädrar morgonluft och räknar med att bli 200 inom några år.

Mats Tedenryd— Vi ser en massa investeringar bland våra kunder, säger han.

De senaste två åren har satsningen av ett egenutvecklat avvikelsesystem baserat på webbprogrammeringsspråket HTML5 stått för närmare tio procent av Tedkomps kostnader.

— Vi startade egentligen för tidigt med HTML5, men vi hade tur i att utvecklingen kom ikapp medan vi höll på, säger Mats Tedenryd.

Hittills används systemet av ett kemiföretag för att hålla reda på när något inte fungerar som det ska i produktionen samt ”en kund med 800 sjuksköterskor” för att rapportera avvikelser i exempelvis medicineringen, uppger Mats Tedenryd utan att vilja precisera närmare.

Sedan tidigare finns Perstorp, Kemira, Aarhus Karlshamn och Alfa Laval i kundlistan för konsultverksamheten. Tedkomp har också utvecklat ett krishanteringssystem åt norska Pilotech, grundat av den tidigare stridspiloten Morten Køpke.

Utöver Mats Tedenryd äger delar av personalen mindre andelar av Tedkomp. Mats Tedenryd räknar med att omsätta strax över 100 miljoner kronor i år.

Erik Olausson

Sedan 2012 har 100-mannabolaget Tedkomp i Malmö lagt mångmiljonbelopp på att utveckla ett eget avvikelsesystem för industrier och tjänstebolag. Med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen