torsdag 9 maj 2024

inloggad som

… medan besked om sparpaket drar ut på tiden

Det är ännu oklart hur det aviserade sparpaketet på 1.000 tjänster inom Sony Mobile slår mot sajten i Lund. Vd Kunimasa Suzuki konstaterar istället att nedskärningen blir mer komplicerad än befarat.

Rapidus har tidigare berättat om Sonys nya sparpaket för mobildivisionen där 15 procent av medarbetarna globalt sett ska rationaliseras bort. I Lund jobbar ett par tusen anställda och konsulter, men sedan det första beskedet i mitten av september svävar de i ovisshet om framtiden.

Enligt vad Rapidus erfar gick Sony Mobiles vd Kunimasa Suzuki för några dagar sedan ut med ett brev till samtliga anställda där han förklarar att omorganisationen tar längre tid än tänkt.

— Om det blir någon reduktion i Lund överhuvudtaget så vågar jag inte alls spekulera i ett datum när beskedet kan komma. Ledningsgruppen arbetar hårt med detta men det är väldigt komplicerat, säger fackföreningen Sveriges Ingenjörers klubbordförande Ulf Bengtsson.

Hur är stämningen i dag bland de anställda i Lund?

— Det är svårt att säga. En del är nog mer oroliga än andra. Men generellt sett funderar man inte så våldsamt mycket på detta utan jobbar helt enkelt vidare med sin uppgift, säger Ulf Bengtsson.

Bakgrunden till neddragningarna är att Sonys mobildivision åter visar förlust. Den tidigare tillväxtstrategin överges nu till förmån för en stabilitets- och lönsamhetsplan. I samband med detta har värdet på mobilaffären skrivits ner med motsvarande tolv miljarder kronor.

Sony Mobile redovisar brutet räkenskapsår och omsatte senaste kvartalet cirka 22 miljarder kronor. Vd för svenska verksamheten är Bengt-Arne Molin. Totalt har koncernen 7.100 anställda.

Kristian Svensson

Det är ännu oklart hur det aviserade sparpaketet på 1.000 tjänster inom Sony Mobile slår mot sajten i Lund. Vd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.