måndag 20 maj 2024

inloggad som

Lundabolag tävlar på MIT med miljöapp

|  ,

Nystartade bolaget Meta Mind ska driva företag till hållbar konsumtion, genom en databas med livscykelanalyser. Nyligen fick de stöd av Vinnova och i höst är de finalister tävlingen Climate CoLab på MIT i Boston.

Som finalister kan Meta Mind vinna 10.000 dollar och chansen att presentera sig för internationella investerare. I våras fick bolaget 300.000 kronor av Vinnova och 27.000 av LU Innovation Systems program Leap Frogs för att utveckla appen Normative Scanner, som ska vara på marknaden nästa år.

— Man ska scanna sina produkter med mobilen och få svar på deras miljöpåverkan, säger vd Kristian Rönn, som grundat och äger bolaget tillsammans med Robin Undahl-Behrend.

Appen är företagets första produkt i projektet kring Normative Life, en databas över livscykelanalyser. I första steget innehåller den information om miljövänlig mat. Men konsumenter och företag ska kunna själva bidra med information till databasen.

Framöver ska användare även kunna få förslag på livsstilsförändringar. Genom att köpa information om användarnas konsumtionsvanor kan företag utvärdera vilken effekt deras miljöarbete har på en kundgrupp.

— Förutsatt att användarbasen blir stor, blir Normative ett starkt incitament för företag att ha koll på sina produkter och vara transparanta i sitt miljöarbete, säger Robin Undahl-Behrend.

Olof Peterson

Nystartade bolaget Meta Mind ska driva företag till hållbar konsumtion, genom en databas med livscykelanalyser. Nyligen fick de stöd av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.