onsdag 6 december 2023

inloggad som

Sunstone går in med nya pengar inför Follicums listning

Som Rapidus kunde berätta förra veckan är LU Bios portföljbolag Follicum på väg att listas på Aktietorget. Inför noteringen siktar bolaget på att ta in 28 miljoner kronor — varav 22 miljoner redan är säkrade, bland annat från Sunstone Capital.

Köpenhamnsbaserade Sunstone har förbundit sig att teckna aktier för sju miljoner kronor i Follicum i listningsemissionen. Ytterligare sju miljoner har säkrats från delar av ägarkretsen bakom LU Bio, medan en grupp helt nya investerare som Sedermera Fondkommission raggat upp går in med totalt åtta miljoner kronor i teckningsåtaganden och garantier. Pengarna ska gå till toxikologiska studier och andra förberedelser för de första kliniska försöken, som är planerade till nästa höst.

Follicums främsta läkemedelskandidat ska användas för att stimulera hårväxt och är en peptid baserad på ett kroppseget protein som är inblandat i regleringen av hårtillväxt.

Lars_Bruzelius— Vår substans ska appliceras utanpå kroppen, och inte inne i kroppen. Det gör de kliniska studierna enklare och billigare än för till exempel Cantargia, säger LU Bios styrelseordförande Lars Bruzelius med hänvisning till ett annat av LU Bios portföljbolag.

Utöver listningsemissionen på totalt 28 miljoner kronor ger Follicum ut teckningsoptioner som kan tillföra bolaget upp till 10,5 miljoner kronor ytterligare. Det ska räcka för att genomföra kliniska försök av fas I/IIa, menar Lars Bruzelius.

— Det har vi räknat noga på. Det är inte roligt att behöva komma tillbaka senare och be om mer pengar, säger han till Rapidus.

Därefter är planen att sälja eller licensiera ut läkemedelskandidaten till någon större spelare som kan ta den vidare genom kostsamma kliniska försök.

Inför emissionen äger LU Bio 54 procent av Follicum, med Sunstone Capital som näst största ägare med 20 procent av aktierna. Därutöver har vd:n och ende anställde Jan Alenfall 5 procent och de båda forskarna bakom upptäckten, Anna Hulthgård Nilsson och Pontus Dunér, 10 procent var.

Bakom LU Bio står, utöver Lunds universitet, en namntung skara skånska finansprofiler, däribland Peter Jungbeck, Therese Karlsson, Håkan Eksandh, Pia Althin och Arne Paulsson. Som Rapidus tidigare rapporterat har indiska jätten Cadila Pharmaceuticals tagit över utvecklingen och framtida licensintäkter i stora delar av världen för portföljbolaget XImmune. Kvar bland innehaven finns även Cantargia, som utvecklar en läkemedelskandidat mot leukemi.

Erik Olausson

Som Rapidus kunde berätta förra veckan är LU Bios portföljbolag Follicum på väg att listas på Aktietorget. Inför noteringen siktar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad