lördag 27 april 2024

inloggad som

Ansträngt Mobill tar in nytt kapital

Storägaren och affärsängeln Tommy Larsson puttar tillsammans med övriga delägare in ytterligare fem miljoner i Mobill i Malmö. Det är andra emissionen i år för det pressade bolaget, vars rörelseresultat slutade med -16 miljoner kronor 2013, och nu väntar åtstramningar.

Bakgrunden är att Mobill, som utvecklar teknik för att hantera och validera mobila biljetter och kuponger, behöver kapital för att lyfta såväl nationellt som internationellt.

Peter Lund–Läget är ganska ansträngt för Mobill och vi behöver absolut ta in pengar för att kunna exekvera våra planer. Nyemissionen stärker oss i Sverige men hjälper oss också att ta kunder internationellt, säger vd Peter Lund till Rapidus.

Trots att det ligger i Mobills planer att bredda sig från kollektivtrafikbranschen till handel är det just inom trafiksektorn bolaget har nya kunder på gång, uppger Peter Lund.

— Vi har skrivit några letter of intent inom publik transport internationellt, som innebär att vi ska starta ett antal pilotprojekt, säger han.

Dock kommer bolaget dra ner på utvecklingen.

— Vår produkt är så pass färdigutvecklad att vi kan dra ner lite på utvecklingssidan, vilket också är en del av den effektiviseringsplan vi har, säger Lund och klargör att det inte handlar om uppsägningar utan om att avsluta konsultuppdrag.

Tidigare i våras tog Tommy Larsson över ordförandeskapet i Mobills styrelse, delvis av ekonomiska skäl, och Ericssonveteranen Lars Svensson fick stiga åt sidan. Samtidigt gick Larsson och Tipal Invest, ett dotterbolag till entreprenadbolaget Akea, in med tio miljoner kronor i Mobill.

2013 omsatte Mobill 12,7 miljoner kronor. Det är ungefär hälften av den redovisade omsättningen för 2012, men då räknade bolaget med en bruttointäkt som inkluderade betalningsströmmar genom systemet. Den jämförbara nettointäkten för 2012 var enligt Peter Lund runt fem miljoner kronor. Bolaget har en handfull anställda och ett tiotal konsulter i arbete.

Jennie Lorentsson

Storägaren och affärsängeln Tommy Larsson puttar tillsammans med övriga delägare in ytterligare fem miljoner i Mobill i Malmö. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.