tisdag 14 maj 2024

inloggad som

HD:s ägare plockar ut 200 miljoner efter Sydsvenskans köp

Efter Sydsvenskans köp i somras plockar de tidigare ägarna för Helsingborgs Dagblad ut 200 miljoner kronor i aktieutdelning. Rapidus kan i dag avslöja siffrorna bakom den största skånska medieaffären på mycket länge.

Exakt hur affären mellan Bonnierägda Sydsvenskan och familjeägda Helsingborgs Dagblad gått till har hittills hållits hemligt. Men dokument som Rapidus tagit del av visar att Helsingborgs Dagblads ägare genom ägarbolaget Pukslagaren plockade ut 260 miljoner kronor ur tidningen inför försäljningen. Sedan dess har inga pengar tillförts. Bonnier har med andra ord fått själva tidningen gratis, vilket bekräftas av Sören Sommelius, företrädare för familjen Sommelius, som ägde HD tillsammans med familjen Ander.

— Det har inte tillförts några pengar från Bonnier och företaget värderades ju till noll kronor i princip. Det var en tuff värdering tycker jag. Jag vet inte om den är rimlig, det beror ju på vilka framtidsutsikter man ser för sammanslagningen av HD och Sydsvenskan, säger Sören Sommelius till Rapidus.

Förra veckan hölls extrastämma i Pukslagaren AB och det beslutades att 200 miljoner kronor ska delas ut till ägarna, familjerna Sommelius och Ander. Kvar i bolaget finns därmed 60 miljoner kronor, samt redaktionshuset och tryckeribyggnaden i Helsingborg. Dessa köptes i somras från Helsingborg Dagblad AB för drygt 37 miljoner kronor. Planen framöver är dock att sälja fastigheten och sedan avveckla bolaget Pukslagaren, uppger Sören Sommelius.

— Fastighetsköpet var en konstruktion i själva affären, framförallt för att vi bedömdes ha bättre förutsättningar att sälja den än vad Bonnier har från Stockholm, säger han.

De 60 miljonerna som ännu inte tagits ut ur bolaget är ett garantibelopp som måste finnas kvar om vissa förutsättningar i affären inte uppfylls, vilka kan dock inte Sören Sommelius gå in på.

Tidningsaffären, då HD i praktiken gick upp i Bonnierägda Sydsvenskan, aviserades i våras och genomfördes den 30 juni. Affären kommer efter ett mycket motigt år för Helsingborgs Dagblad. 2013 rasade annonsintäkterna med 17 procent, enligt bokslutet. Omsättningen sjönk från 421 miljoner till 367, och resultatet efter finansiella poster störtdök från 27 miljoner kronor till -12 miljoner.

Jennie Lorentsson

Efter Sydsvenskans köp i somras plockar de tidigare ägarna för Helsingborgs Dagblad ut 200 miljoner kronor i aktieutdelning. Rapidus kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.