tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Galenica förlikas med fransk life science-jätte

Medeonbolaget Galenica har nått en förlikning med franska Cegedim i den infekterade tvisten som slutade med att Kronofogden i somras genomförde en räd mot Galenica.

Det var i mitten av juni som Kronofogden slog till mot Galenica med en så kallad intrångsundersökning i bolagets lokaler på Medeon. Räden föregicks av en anmälan om att Galenica olovligen använt personuppgifter i Cegedims internationella databas OneKey, för att skicka riktad reklam mot personer inom sjukvårdsindustrin.

I Cegedims stämningsansökan stod att bolaget lidit ekonomisk skada, men nu är alltså parterna överens och båda har skrivit under återkallelsen som kom in till Malmö tingsrätt på måndagen.

”Som en följd av Cegedims misstankar i fråga om Galenicas intrång i Cegedims immateriella rättigheter har bland annat en utredning genomförts. Den visar att en medarbetare hos Galenica hanterat databasmaterial på ett sätt som givit fog för Cegedims misstankar och kritik, vilket Galenica tagit fullt ansvar för. Parterna har i samförstånd kommit fram till en överenskommelse som innebär att båda parter nu lämnat händelsen bakom sig”, skriver Cegedims regionchef Peter Norrgård i mejlkommentar till Rapidus.

Varken han eller Galenicas vd Ronnie Wallin vill gå närmare in på vad förlikningen innebär eller om Galenica tvingats betala något skadestånd.

— En förlikning kan man ju givetvis tolka som man vill, men den är sekretessbelagd. Vi har diskuterat igenom ärendet med Cegedim och kommit fram till en överenskommelse som är genomförd och klar. Det har varit bra diskussioner utan konflikter, vi har lagt det här åt sidan nu och vår arbetsrelation är bra, säger Galenicas vd Ronnie Wallin till Rapidus.

Cegedim är en koncern noterad på Parisbörsen som säljer lösningar och information för effektiv marknadsföring. Omsättningen 2013 landade på drygt 900 miljoner euro. Deras databas OneKey är speciellt utvecklad för läkemedelsindustrin, och det var alltså den som Galenica anklagades för att ha missbrukat och ha använt för att rikta reklam mot nordiska läkare.

Galenica sysslar framförallt med kontraktsforskning, men har även några egna produkter, bland annat hudkrämer mot eksem och psoriasis. Bolaget har cirka 40 anställda och ägs till 40 procent av grundarna Ronnie Wallin Henri Hansson, samt till 20 procent av AB Axel Granlund, del i Volito-sfären.

Jennie Lorentsson

Medeonbolaget Galenica har nått en förlikning med franska Cegedim i den infekterade tvisten som slutade med att Kronofogden i somras […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.