onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Fackliga förhandlingar stoppas i tidningsfusionen

De planerade nedskärningarna på 75 journalisttjänster då Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad går samman möter hårt fackligt motstånd. Fram till början av oktober ligger alla förhandlingar med arbetsgivarsidan nere sedan facket kallat in en extern löntagarkonsult för att granska den redaktionella svältkuren.

Fackets förhoppning är att löntagarkonsulten ska hitta andra sätt att spara på än genom nedskärningar av personalstyrkan, menar klubbordföranden Pia Röding. Hittills har facket och arbetsgivarsidan inte ”varit överens om någonting”, uppger hon.

— Det här är en så pass stor omgörning att vi tyckte vi behövde ett par ögon utifrån, säger Pia Röding.

Därmed stoppas integrationsprocessen mellan de båda redaktionerna i ett antal veckor. Men Anette Östergren, vice vd och HR-chef för Sydsvenskan/HD, räknar ändå med att den ska vara klar till årsskiftet.

— Det är vår deadline. Vi tänker slutföra det här så fort som möjligt, säger hon till Rapidus.

Utöver nedskärningarna på redaktionerna innebär sammanslagningen att ett 80-tal andra tjänster i de båda mediehusen försvinner. Den processen påverkas inte av löntagarkonsultens arbete, uppger Anette Östergren.

Erik Olausson

De planerade nedskärningarna på 75 journalisttjänster då Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad går samman möter hårt fackligt motstånd. Fram till början […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad